Antonescu îl acuză de demagogie pe Nicușor Dan: ‘Aceste lucruri nu pot dura la nesfârșit!’

„Sunt simple păreri ale unui om care la sfârșitul acestei campanii electorale nu mai face politică, nu mai este membru al niciunui partid. Este simpla părere a unui om care nu angajează pe nimeni altcineva decât pe mine. În legătură cu partidele, uitați-vă ce se întâmplă de câteva zile, la nici o săptămână de la alegerea unui nou președinte în persoana domnului Nicușor Dan”, a spus Antonescu, în cadrul unui interviu la postul Realitatea PLUS.

„În timpul campaniei electorale am fost singurul candidat care am spus sincer, deschis și rațional că partidele, cel puțin cele din parlament, că viitorul președinte va trebui să lucreze cu o majoritate parlamentară. Toți ceilalți au promis o schimbare totală, dispariția sau în orice caz înlăturarea de la putere a vechilor partide care au guvernat până acum. Dacă din punctul de vedere al lui Simion și al AUR există o oarecare justificare, în sensul în care spuneau că vor construi o altă majoritate, în ceea ce îl privește pe domnul Nicușor Dan, acest lucru era pur și simplu o minciună.

Pentru că azi asistăm la o ofensivă publică asupra PSD, care așa groaznic cum a fost descris, trebuie totuși să intre la guvernare, neapărat. De asemenea, observ și ating și al doilea subiect, presa, cel puțin din televiziunile pe care le cunosc eu, cu o singură excepție, a dumneavoastră, au ajuns toate la unison, se organizează un fel de proces de reeducare al acestor partide sub conducerea comisarilor de la USR: USR care nu a câștigat niciun fel de alegeri, pentru că domnul Nicușor Dan s-a prezentat drept independent, nu-i așa, USR dă lecții tuturor partidelor, trebuie să spună cine le conduce, când trebuie să vină la guvernare, când trebuie să plece de la guvernare, și așa mai departe.

Deci, este un efort de intimidare și de atragere a acestor partide care formează majoritatea guvernamentală, la un unison care din punctul meu de vedere este forțat.

În ce privește opoziția, AUR și ceilalți, acolo este un proces întreg de demonizare.

Deja, dacă observați, este o adevărată vânătoare, cine și de ce a votat cu Simion. Domnul Ponta, în postura de turnător, zice că Grindeanu l-a votat pe Simion în turul doi. Și dacă a votat cu Simion ce, nu mă interesează, dar asistăm la niște lucruri anormale, și anume intenția de a intimida și opoziția, și partide care sunt aduse la guvernare, toate astea sub un cor al presei care mie nu îmi sună bine, pentru că nu e normal într-un peisaj democratic și european”, a spus Antonescu.

Fostul candidat la alegerile prezidențiale a fost întrebat cine este în spatele lui Nicușor Dan.

„El a candidat drept independent, și într-un mesaj pe care l-am văzut, cred că astăzi domnul Nicușor Dan spune că nu va fi ușor, de acord, dar nu va fi ușor pentru că trebuie să schimbăm ceea ce s-a făcut timp de 35 de ani. Asta este foarte interesant. Repet, dacă spunea Simion chestiunea asta, puteam să nu fiu de acord. Dar să vină Nicușor Dan, care are alături de el oameni care, începând cu domnia sa, au avut în ultimii 35 de ani poziții foarte importante. Băsescu a fost președinte de 2 ori, Nicușor Dan a fost primar al capitalei timp de 5 ani, Ilie Bolojan a fost lider în administrația locală peste 20 de ani. Cei din PSD, pe care îi invit extrem de insistent la guvernare, sunt oameni care au guvernat în perioada asta. UDMR a guvernat dintotdeauna. Nu înțeleg ce anume din ultimii 35 de ani trebuie să schimbe domnul Nicușor, mi se pare un mesaj demagogic și nesusținut de realitatea politică. Încă o dată spun: dacă vrem să fim raționali, trebuie să discutăm despre ceea ce s-a câștigat și e bine câștigat în acești 35 de ani și despre ceea ce trebuie schimbat. Această formulare demagogică, eu sunt candidat anti-sistem, dar în spatele meu sunt Băsescu, Coldea, Maior, grupul de la Cluj, partidele clasice. Dincolo de asta, cred că aceste lucruri nu pot dura la nesfârșit.

După cum vedeți, suntem deja din punct de vedere al propagandei, propaganda care a funcționat, până la urmă e normal, asta e campania electorală, se bat rețele de propagandă.

Observați că acum suntem ca la un început de lume. Totul a fost rău până acum, dar avem nevoie de partidele care au guvernat până acum, ca să avem o majoritate parlamentară, totul nu s-a făcut bine. Avem un ton din ăsta, care a fost și în 2004 și în 2014, că în sfârșit democrația a câștigat în România și de acum încep zorii unei noi epoci.

E o retorică aproape comunistă, cu sens schimbat, pe care eu nu o mai cred.

Asta este rețeaua propagandistico-securistică, asta e formula de putere care are și sprijin intern și sprijin extern, pe care o putem vedea din televiziuni, din ziare, din site-uri, din modul în care s-a făcut campanie în turul doi, în sensul demonizării complete a unuia dintre candidați, candidat pe care nu l-am simpatizat din punct de vedere politic și nu l-am votat, mă refer la domnul Simion, dar care pur și simplu a fost supus unui regim de demonizare pe care nu l-am mai văzut.

Toate lucrurile astea, pentru mine, sunt expresia unui sistem pe care l-am cunoscut și spun că are o putere mai mare pentru că a reușit să fie legitimat de un vot popular pasiv în turul doi, așa cum a fost el în condiții care nu au fost elucidate. În acest motiv, va fi acum foarte puternic. Orice oameni ar veni la conducere în numele și în preajma domnului Nicușor Dan, totdeauna se va face sperietoarea, dar decât să fi venit Simion să ne scoată din Europa, e mult mai bine așa.

Campania sigur că s-a bazat în mare măsură pe această teamă, cultivată de la Banca Națională și până la diversele cluburi de oameni de afaceri pe faptul că economia țării se va prăbuși dacă va fi ales George Simion. Dar eu vorbesc despre altceva aici. Sigur că George Simion a făcut și a spus numeroase lucruri cu care, din multe puncte de vedere, nu sunt de acord. Dar eu vorbesc despre faptul că acum, după ce s-au terminat alegerile, se vorbește despre 5 milioane de oameni care l-au votat ca despre niște semi-infractori. Prima misiune a noului președinte și a celor din jurul său este o apropiere, o refacere cât de cât a unității noastre ca națiune, nu se poate să consideri că peste 5 milioane de oameni care au avut o anumită alegere, sunt niște elemente periculoase”, a concluzionat Antonescu.

Aflat la Varşovia, preşedintele ales Nicuşor Dan s-a întâlnit cu premierul polonez Donald Tusk

Reportul la categoria I a jocului Joker depăşeşte 3,88 milioane de euro pentru tragerea de duminică