Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a afirmat că nu are nicio obligaţie să se angajeze public că va renunţa la pensia specială de parlamentar, dar a adăugat că nu a făcut şi nu va face o cerere în acest sens. ”Să nu mă puneţi ca pe domnul Ciolacu să iau decizii de partid în distinsa adunare, să nu mă puneţi să jur, să nu mă puneţi să vă dau în scris. V-am spus şi cred că e suficient”, a adăugat el.
Crin Antonescu a fost întrebat, miercuri, la Antena 3, dacă se angajează public că va renunţa la pensia specială de parlamentar.
”Nu trebuie să mă angajez public, nu am nicio obligaţie în sensul acesta. Pot doar să vă informez că sunt beneficiar potenţial, adică în virtutea legii. Aş putea face cererea pentru pensia specială. Nu am făcut şi nu voi face această cerere pentru pensia specială, de vreme ce astăzi cer Guvernului şi Parlamentului care a reuşit de ceva vreme deja, nu ştie toată lumea încă, să elimine pentru viitor pensiile parlamentarilor, pensiile speciale ale parlamentarilor, nu văd de ce nu ar face-o şi în ceea ce priveşte magistraţii”, a declarat Crin Antonescu.
El a adăugat, în legătură cu această chestiune, că nu doreşte să fie pus să jure, cum s-a întâmplat cu Marcel Ciolacu.
”Să nu mă puneţi ca pe domnul Ciolacu să iau decizii de partid în distinsa adunare, să nu mă puneţi să jur, să nu mă puneţi să vă dau în scris. V-am spus şi cred că e suficient”, a afirmat candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale.
El s-a referit şi la propunerea sa privind pensiile magistraţilor.
”Nu e vorba de militari, nici de cei din sistemul de apărare şi ordine publică, e vorba strict de magistraţi şi cea mai importantă miză pentru mine, dincolo de 230 de milioane de la PNRR, dincolo de acest principiu al echităţii, e ceva ce mă preocupă, despre care am vorbit de multă vreme şi nu am vorbit numai eu, vorbesc foarte mulţi oameni. E păcat de Dumnezeu să trimiţi în pensie la 48 de ani un om, un magistrat care abia la vârsta aceea are suficientă experienţă, cunoştinţe, practică încât să fie judecător”, a mai afirmat Crin Antonescu.
El nu crede că este nimic neconstituţional în această iniţitivă legislativă.
”Am examinat cu juriştii ce ar putea fi neconstituţional în faptul că îi ceri unui magistrat să iasă la pensie, atenţie celor care intră acum, să iasă la pensie la 65 de ani şi să aibă o pensie pe contributivitate ca toată lumea. Să nu ne mai plângem că avem munţi de dosare, că procesele durează cu anii, CSM-ul, binecuvântat fie-i numele şi respectul meu fie integral totdeauna pentru el, nu a protestat niciodată, nu a ieşit niciodată public să ne spună că îi pare rău că durează cu anii procesele, că oamenii nu îşi pot folosi dreptul de proprietate din cauza unor procese interminabile, că există o lentoare în justiţie, inclusiv faţă de infracţiuni foarte grave în procese. Asta se întâmplă şi pentru că nu avem nici suficienţi magistraţi. Cum să avem dacă ei ies la 48 de ani la pensie şi bineînţeles că se apucă de muncă”, a explicat Antonescu.