„Respingem în mod categoric ideea promovată de autorii articolului, potrivit căreia în companiile private românești care au avut contracte în Congo ar fi fost angajați, în perioada menționată, militari în activitate din Forțele pentru Operații Speciale (FOS) sau din orice alte structuri ale Ministerului Apărării Naționale.
Reiterăm și pe această cale informațiile transmise în scris de Biroul de presă al MApN celor doi jurnaliști sau în cadrul convorbirilor telefonice de către purtătorul de cuvânt, prin care am comunicat fără echivoc faptul că, în urma verificărilor efectuate, nu a existat niciun caz în care personal în activitate să-și fi suspendat raporturile de serviciu cu MApN pentru a participa la activități cu caracter privat în cadrul companiei menționate.
Deși aceste informații au fost comunicate în mod oficial, autorii investigației afirmă fără echivoc contrariul, de nu mai puțin de opt ori, susținând, de exemplu, că „cel puțin 60 de militari din Batalionul 630 Parașutiști „Smaranda Brăescu” (Bacău) și alte unități de elită din țară și-ar fi luat „liber” și ar fi plecat să lucreze pentru bani mai mulți în Africa”, că „din rândurile Forțelor pentru Operații Speciale Române aflate(sic!) încă în activitate în 2023, spun sursele noastre, zeci de luptători au plecat în Congo”, ori că „potrivit surselor noastre, cel mai numeros contingent de militari activi care ar fi plecat în martie 2023 din România. […] Circa 60 dintre ei și-ar fi suspendat – la acea dată – contractele de muncă cu MApN (subl. ns.) și au plecat în misiune cu un contractor militar privat pe un alt continent”.
În cuprinsul articolului sunt cel puțin opt referiri clare la acest aspect, afirmații pentru care nu sunt oferite dovezi.
Din verificările efectuate la nivelul instituției noastre, în perioada 2022-2024, un singur militar din structurile FOS s-a aflat în concediu fără plată, dintr-un motiv obiectiv, fără legătură cu subiectul articolului.
În concluzie, afirmațiile potrivit cărora militari în activitate din Forțele pentru Operații Speciale ar fi participat la acțiunile companiei private de securitate desfășurate în Congo nu au niciun fundament real, aceste speculații fiind de natură a aduce prejudicii grave de imagine instituției militare”, a transmis MAPN.
Articolul publicat de PresOne
„Comando-urile Armatei au furnizat în ultimii doi ani cel puțin 60 de luptători pentru compania militară privată a mercenarului Horațiu Potra”, se arată în articolul publicat de Pressone.ro.
„Relațiile de muncă dintre acești luptători și Ministerul Apărării Naționale sunt neclare. Contactați de PressOne, șefi din MApn susțin că știu de intențiile unor militari de a lupta ca mercenari în Congo când încă erau activi, dar neagă că ar fi acceptat asemenea practici. Indicii și surse consultate de PressOne susțin contrariul. Prezența lor într-o zonă de conflict ridică probleme de securitate și breșe în sistemul nostru de apărare, spun experții. Pentru mulți din acești luptători de elită antrenați de statul român, misiunea din Congo a fost un El Dorado. Militarii pleacă de la salarii mici din România și se duc să lupte pe bani mulți în Congo”, se arată în articol, disponibil integral aici.