Raportul Draghi nu e deloc un semnal de alarmă, ci este o biblie de 400 de pagini care ne spune, în esenţă, că n-ar fi rău să ne placă în continuare cum a fost până acum, a declarat, luni, directorul general al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG), Daniel Apostol.
„Se pare că tuturor ne e drag de Draghi, că e la modă, dar aş face o corectare aici. Raportul Draghi nu e un semnal de alarmă, dar deloc. Este o tentativă politicianistă de răspuns la un semnal de alarmă. Semnalul de alarmă a fost la începutul anului, prin Declaraţia de la Anvers, lansată de industriaşii europeni prinşi într-o menghină de neclintit de lipsă de competitivitate între America şi China. La originea acestei lipse de competitivitate sunt preţurile din energie şi nu numai. Vedem acum o cărţulie, o biblie de 400 de pagini, pe care am avut curiozitatea să încerc să o parcurg. Deci, avem o biblie care politicianist spune: „Ce bine ar fi să fie altfel”. E o lozincă de guvernare în ultimii 30 de ani. Draghi, probabil, a învăţat-o un pic mai elegant… Ce spune Draghi, în esenţă, în tentativa lui de răspuns, e că n-ar fi rău să ne placă în continuare cum a fost până acum. Să ne uităm un pic la Comisia Europeană, von der Leyen 1 (Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, n.r.), cu aceiaşi ochi cu care ne-am uitat la von der Leyen. Dacă nu se găsesc cu adevărat soluţii ca industria europeană să poată genera valoare adăugată din nou în Spaţiul Economic European, rămânem la lozinci şi la rapoarte. Comisia Europeană excelează în a scrie rapoarte”, a explicat Apostol, la cea de-a şasea ediţie a evenimentului „Forumul gazelor naturale”.
Acesta susţine că discuţiile referitoare la priorităţile energetice trebuie să aibă în prim-plan gazele naturale.
„Avem nevoie de gaze naturale şi putem lăsa pentru moment deoparte discuţiile despre alte priorităţi energetice. Colegii din aparatul de stat, fie de la Guvern, fie din ministere, fie din Parlament, astăzi au dat gaz puternic pe focul electoral, pentru că trebuie să-şi convingă publicul că fiecare reprezintă în felul lui cea mai bună soluţie pentru liniştea vieţii de mâine. Rolul meu şi rolul federaţiei este să batem şaua, ca să priceapă iapa. Doar că într-o campanie electorală, iapa e cam flămândă şi aleargă de colo-colo după fân. Între campanii electorale, aceeaşi iapă e cam nărăvaşă, e hrănită şi dă din copită des şi poate să dea din copită în zona fiscală (…) Vorbim de protecţie, facilităţi fiscale, încurajări legislative. Sectorul pe care îl reprezint are parte de orice, numai de astea nu. E cel mai supra-impozitat sector industrial, cel mai neprotejat legislativ, din perspectiva unei transparenţe a procesului legislativ, a unei predictibilităţi, a unei reale consultări în realizarea întregului peisaj de reglementare care ar trebui să ghideze. Solicităm să fim trataţi cu seriozitate, ca un real partener de dialog atunci când vine vorba de consultare în reglementare, astfel încât să putem construi în România o capacitate instituţională reală, care astăzi, subliniez, nu există”, a punctat reprezentantul FPPG.
În ceea ce priveşte liberalizarea pieţei gazelor, în România, Apostol a afirmat că e important să se ştie cum se va realiza această etapă.
„Ce facem cu liberalizarea? E o temă serioasă, care, ce să vezi, probabil că e şi singura temă care ajunge la sufletul fiecărui cetăţean, la pietonul de pe zebră. Îl interesează să vadă dacă nu cumva îl afectează la buzunar. Vrem liberalizarea pieţei şi dacă da, cum o realizăm? Cu ce scheme continuăm? Cine trebuie să vină cu schemele? Cu cine ar trebui să se discute? Poate că ar trebui să pună la masă reprezentanţii industriei furnizori, distribuitori, producători. Dacă e să protejăm, pentru că se vorbeşte mai ales în campania electorală de protecţia cetăţeanului şi de protecţia firmelor şi a industriei, cum definim pe cine protejăm şi în ce măsură. Repetăm treaba cu consumatorul vulnerabil, care este nedefinit. Noi avem o lege şi de ce nu o folosim. E o întrebare pe care colega ziaristă o pune unui reprezentant al mediului privat, care se uită mirat înapoi la politicieni”, a menţionat Daniel Apostol.
Financial Intelligence organizează, luni, cea de-a şasea ediţie a evenimentului „Forumul gazelor naturale – Contribuţia gazelor naturale la competitivitatea industriei, în contextul tranziţiei energetice”. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)