Apple nu reuşeşte să obţină, în apel, o anulare a unor acuzaţii de abuz de putere dominantă ale Guvernului SUA şi urmează să fie judecat

#image_title

Apple urmează să fie judecată de justiţia americană cu privire la practicile sale, după ce un judecător a respins un apel formulat de întreprindere împotriva Departamentului american al Justiţiei, o hotărâre care deschide calea unui proces împotriva producătorului iPhone cu privire la abuz de poziţie dominantă în Statele Unite, relatează AFP.

Guvernul american a dat în judecată grupul cu sediul la Cupertino, în California, în martie 2024, pe care l-a acuzat de practici de monopol menite să menţină şi să consolideze poziţia iPhone pe piaţa smartphone.

Apple a făcut apel în august şi a cerut anularea oricărei proceduri.

El acuza Departamentul Justiţiei de faptul că nu a prezentat probe suficiente care să arate că grupul este în situaţie de monopol şi că se face vinovat de decizii prin care să-şi impună dominaţia.

Întreprinderea california argumenta că o limitare doar la Statele Unite nu este pertinentă, deoarece la scară mondială telefoanele echipate cu sisteme de exploatare de tip Android – mai ales Samsung – sunt cu mult mai numeroase decât iPhone-urile.

ASALT ÎMPOTRIVA GIGANŢILOR TECH

Însă judecătorul federal de la Newark (est), Julien Xavier Neals, a apreciat, din contră, că Guvernul american a furnizat suficiente elemengte în vederea caracterizării unui monopol şi unei strategii monopoliste.

Această hotărâre a judecătorului înlătură principalul obstacol din calea unui proces – a cărui dată nu a fost încă stabilită -, care ar urma să aibă loc peste câţiva ani.

Proceduri în 19 state şi în capitala federală Washington s-au asociat acestei proceduri.

Acuzarea acuză grupul de tehnologie de faptul că a frânat dezvoltarea aplicaţiilor şi serviciilor care pot fi folosite pe mai multe suporturi în afara ”ecosistemului” Apple.

Guvernul afirmă că se bazează pe docuemte interne care demonstrează că întreprinderea a acţionat cu bună ştiinţă cu scopul de a îndepărta concurenţa şi inovaţii susceptibile să-i slăbească modelul economic.

”Credem că această acţiune nu este justificată nici de lege şi nici de fapte şi vom continua să ne opunem ferm la tribunal”, a reacţionat un purtător de cuvvânt al Apple.

După zeci de ani de acalmie, autorităţile americane au lansat, în ultimii ani, un tir de baraj împotriva giganţilor tech, pentru a pune în dicuţie ceea ce consideră distorsionărti ale concurenţei.

După ce a fost declarat în situaţie de monopol în căutarea online, în august 2024, Google îşi aşteaptă pedeapsa în săptămânile următoare, dar şi în alt dosar cu privire la publicitate.

Grupul Meta a fost dat în judecată de către Autoritatea americană a concurenţei (FTC), acuzat de monopol în domeniul reţelelor de socializare.

Un proces de şapte săptămâni s-a încheiat la sfârşitul lui mai, iar grupul cu sediul la Menlo Park, în California, îşi aşteaptă verdictul în luni următoare.

Alexandru Rogobete: Mâine voi avea o întâlnire cu sindicatele reprezentative din Sănătate. Întâlnirea se va axa în special pe reformele pe care le dorim în perioada imediat următoare şi impactul asupra veniturilor, pentru personalul medical

Grupul PetStar ia o finanţare de la UniCredit Bank de 50 milioane de euro