Poliţistul local din Arad care a fost trimis în judecată în urmă cu un an pentru că ar fi torturat un bărbat, care a murit ulterior, a contestat probele administrate la primul termen al procesului, care a început miercuri, la Tribunalul Arad, instanţa urmând să audieze alţi martori în 17 ianuarie.
Florin Liber (30 de ani) a fost trimis în judecată în decembrie 2023, în stare de arest preventiv, de atunci el fiind suspendat din funcţie. În februarie 2024, Curtea de Apel Timişoara a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar.
Procesul de fond pentru acuzaţia de tortură urmată de moartea victimei a început abia miercuri, pentru că de-a lungul ultimului an au avut loc procedurile în cameră preliminară şi s-au judecat unele excepţii de neconstituţionalitate invocate de apărare, care au fost respinse.
„La primul termen de judecată, inculpatul a fost prezent şi a fost audiat. El a contestat probele şi instanţa a acordat un nou termen, pentru 17 ianuarie, când se vor readministra probele contestate. Tot atunci vor fi audiaţi alţi martori care au mai fost audiaţi în faza de urmărire penală. Se merge pe procedura de drept comun cu judecata, nu pe recunoaşterea vinovăţiei”, a declarat, pentru AGERPRES, avocatul familiei victimei, Cosmin Todorescu.
El a precizat că familia victimei îşi păstrează cererile de despăgubiri care se ridică la un milion de euro, anunţate în urmă cu un an.
Conform soluţiei anunţate de judecător, cauza a fost amânată „în vederea administrării probelor încuviinţate”.
La începutul lunii octombrie 2023, poliţistul local Florin Liber a fost arestat preventiv, după ce la mijlocul lunii iulie 2023 a ridicat de pe stradă un bărbat care ar fi fost agresiv cu trecătorii şi l-a dus la sediu pentru a fi amendat, însă acolo l-ar fi bătut crunt, victima suferind, între altele, ruptură de cord.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, în 5 octombrie 2023, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, administratorul unei case de schimb valutar din Piaţa Gării a sesizat telefonic Poliţia Locală despre comportamentul agresiv al unui bărbat ce consuma substanţe halucinogene din pungă şi agasa trecătorii. A intervenit un echipaj format din trei poliţişti locali, „care după ce au imobilizat şi încătuşat persoana vătămată prin folosirea forţei fizice, a condus-o la sediul D.G.P.L Arad, în vederea identificării şi sancţionării contravenţionale”.
Procurorii susţin că, la sediul Poliţiei Locale, doi dintre membrii echipajului l-au bătut pe bărbat, care era încătuşat.
„Agentul L.F.N. (Liber Florin Nicolae – n.r.) i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri cu piciorul în zona capului, iar agentul G.C. i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu piciorul în partea posterioară, înainte ca aceasta să fie condusă în sediu, aspecte surprinse de camerele de supraveghere video instalate pe exteriorul clădirii. Ulterior, persoana vătămată, încătuşată cu mâinile la spate, a fost condusă de către agentul L.F.N. în incinta sediului, într-un birou care nu este prevăzut cu sistem de supraveghere video. În interior, agentul L.F.N a exercitat acte de violenţă asupra persoanei vătămate, iar aceste aspecte au fost înregistrate de camerele de supraveghere video instalate în incinta sediului. Din imagini se poate observa că agentul avea în mâna dreaptă un obiect, care posibil să facă parte din dotarea acestuia, respectiv o tonfă”, preciza comunicatul.
La solicitarea unui alt poliţist, a sosit o ambulanţă, iar bărbatul bătut a fost luat cu targa şi dus la spital, unde a murit a doua zi.
„Moartea numitului M.M.V. a fost violentă. Ea s-a datorat şocului traumatic ca urmare a traumatismului cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală, şi toracic cu leziuni de contuzie ale mediastinului, pericardului şi cordului, urmate de ruptură de cord, cu hemopericard consecutiv, cu evoluţie rapid agravată de tulburările cascadei de coagulare a sângelui, survenite la un organism târât, cel mai probabil pe fondul de intoxicaţie etanolică acută, cu sindrom de hepatocitoliză prin necroză de coagulare hepatocitară şi acidoză metabolică severă cu alterarea consecutivă a hemostazei fiziologice. Leziunile traumatice externe descrise în conţinutul constatărilor preliminare au putut fi produse prin loviri multiple repetate, cu corpuri dure şi contondente, posibil şi cu un corp contondent de formă cilindrică alungită, în condiţiile care vor fi stabilite de organele de anchetă. Opinăm faptul că leziunile traumatice descrise la nivelul capului la examenul intern, la nivelul toracelui, pericardului şi cordului au legătură de cauzalitate conjugată sau complexă prin factori concuratori cu mecanismul tanatogenerator atât prin patologia preexistentă (epicardită cronică, lipomatoză miocardică, infarct miocardic cu schiţă de ţesut de granulaţie) agravată de o intoxicaţie etanolică acută cu sindrom de hepatocitoliză şi stare de acidoză metabolică severă cu alterarea hemostazei fiziologice la momentul prezentării pacientului în unitatea de primiri urgenţe, cât şi prin complicaţiile determinate de leziunile traumatice suferite (hemoragie meningo-cerebrală, ruptură de cord şi hemopericard consecutiv)”, se precizează în raportul medico-legal.
În octombrie 2023, familia victimei a anunţat că cere în instanţă despăgubiri morale de un milion de euro de la Primăria Arad, în subordinea căreia se află Poliţia Locală. De altfel, în procesul penal Primăria Arad şi Direcţia Generală Poliţia Locală figurează ca „părţi responsabile civilmente”. AGERPRES/(AS – autor: Marian Buga, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)