Armata belarusă mută tancuri la graniţa cu Ucraina

Tancuri ale uneia dintre brigăzile mecanizate ale forţelor armate belaruse sunt mutate la frontiera cu Ucraina, ca parte a deciziei de a consolida grupările trupelor de frontieră, relatează agenţia rusă TASS, citând serviciul de presă al Ministerului Apărării din Belarus.

„Unităţi ale uneia dintre formaţiunile mecanizate au fost puse în aşteptare pentru a-şi îndeplini sarcinile prevăzute. Militarii încarcă echipamentul militar pe transportul feroviar şi încep să mărşăluiască în mod combinat către zonele desemnate”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării din Belarus, care este însoţit de imagini cu tancuri încărcate pe platforme feroviare.

„Având în vedere situaţia din Ucraina şi din regiunea Kursk din Rusia, comandantul-şef al forţelor armate a dat ordin să se consolideze trupele din zonele tactice Gomel şi Mozir pentru a răspunde la astfel de provocări”, a declarat ministrul apărării Viktor Hrenin. „Forţele de operaţiuni speciale, trupele terestre şi forţele de rachete, inclusiv sistemele Iskander, au primit sarcina de a se desfăşura în zonele desemnate”, a precizat Hrenin.

El a declarat că Belarusul consideră încălcarea spaţiului său aerian drept o provocare şi „este pregătit să răspundă”.

Sâmbătă, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat că 12 drone care zburau din Ucraina în direcţia Rusiei pe deasupra teritoriului ţării sale au fost doborâte, vineri. Liderul belarus a ordonat consolidarea grupurilor de trupe la frontiera cu Ucraina în direcţiile tactice Homiel şi Mazir.

Tot sâmbătă, Ministerul de Externe din Belarus l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ucrainei, căruia i-a cerut măsuri pentru a se asigura că astfel de incidente nu se vor mai repeta şi a ameninţat că o repetare a evenimentelor ar determina Belarusul să analizeze dacă prezenţa diplomatică a Kievului la Minsk este „adecvată”.

Lukaşenko este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, căruia i-a pus teritoriul ţării sale la dispoziţie pentru a-şi lansa, în februarie 2022, invazia din Ucraina.

Andrii Kovalenko, şeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării, un organism de stat, a scris pe Telegram că stimularea desfăşurării de arme a Belarusului în apropierea frontierei cu Ucraina este „o încercare de a-l ajuta pe Putin şi de a deturna atenţia comandamentului ucrainean către acest sector”.

 

Antoine Dupont şi Pauline Ferrand-Prévot, purtători de drapel ai Franţei la ceremonia de închidere a JO

Fetiţă de un an şi opt luni, la spital după ce a căzut de la etajul al nouălea al unui bloc din Deva