Armistițiu de Paște – Putin anunță încetarea focului în Ucraina

Rusia desfășoare de peste trei ani o campanie militară în Ucraina iar încetările focului au fost rare. Anunțul făcut de Putin vinde pe fondul eforturilor lui Trump de a pune capăt conflictului din Ucraina.

‘Ghidată de considerente umanitare, partea rusă declară un armistiţiu de Paşte astăzi, de la ora 18.00 (15.00 GMT), până la miezul nopţii între duminică şi luni (duminică, ora 21.00 GMT). Dau ordin ca toate acţiunile militare să înceteze în această perioadă’, a declarat Putin, în prezenţa şefului de Stat Major, generalul Valerii Gherasimov, conform imaginilor transmise de televiziunea rusă.

Putin a mai spus că speră că Ucraina va urma exemplul Rusiei, dar i-a ordonat lui Gherasimov ca forţele ruse să fie pregătite să respingă orice încălcare a armistiţiului de către Kiev.

La 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, într-o escaladare a războiului ruso-ucrainean început în 2014. Invazia, cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial, a provocat sute de mii de victime militare și zeci de mii de victime civile ucrainene. În 2024, trupele ruse ocupau aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei. Dintr-o populație de 41 de milioane de locuitori, aproximativ 8 milioane de ucraineni au fost strămutați intern și peste 8,2 milioane au părăsit țara până în aprilie 2023, creând cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la al Doilea Război Mondial.

La sfârșitul anului 2021, Rusia a masat trupe în apropierea frontierelor Ucrainei și a emis cereri care includeau interdicția ca Ucraina să adere vreodată la alianța militară NATO. După ce a negat în repetate rânduri că ar avea planuri de a invada sau de a ataca Ucraina, la 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială”, declarând că aceasta era menită să sprijine republicile separatiste Donețk și Luhansk, susținute de Rusia, ale căror forțe paramilitare luptau împotriva Ucrainei în conflictul din Donbas din 2014. Putin a adoptat opinii iredentiste care contestau legitimitatea Ucrainei ca stat, a susținut în mod fals că Ucraina era guvernată de neonaziști care persecutau minoritatea rusă și a afirmat că obiectivul Rusiei era „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei. Au fost lansate atacuri aeriene rusești și o invazie terestră pe un front nordic din Belarus spre capitala Kiev, un front sudic din Crimeea și un front estic din Donbas și spre Harkov. Ucraina a decretat legea marțială, a ordonat o mobilizare generală și a rupt relațiile diplomatice cu Rusia.

Trupele rusești s-au retras de pe frontul de nord până în aprilie 2022, după ce au întâmpinat provocări logistice și o rezistență acerbă din partea Ucrainei. Pe fronturile din sud și sud-est, Rusia a capturat Herson în martie și Mariupol în mai, după un asediu distructiv. Rusia a lansat o nouă ofensivă în Donbas și a continuat să bombardeze ținte militare și civile aflate departe de linia frontului, inclusiv rețeaua de energie pe parcursul iernii. La sfârșitul anului 2022, Ucraina a lansat contraofensive de succes în sud și în est. La scurt timp după aceea, Rusia a anunțat anexarea ilegală a patru regiuni parțial ocupate. În noiembrie, Ucraina a recucerit părți din regiunea Herson, inclusiv orașul Herson însuși. În iunie 2023, Ucraina a lansat o altă contraofensivă în sud-estul țării, care, până la sfârșitul anului, a încetat, fiind recucerite doar cantități mici de teritoriu. După avansuri mici, dar constante ale Rusiei în est în prima jumătate a anului 2024, Ucraina a lansat în august o ofensivă transfrontalieră în regiunea Kursk din Rusia, unde soldați nord-coreeni au fost trimiși să ajute Rusia. Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului raportează că Rusia comite încălcări grave ale drepturilor omului în Ucraina ocupată. Costul direct al războiului pentru Rusia a fost de peste 450 de miliarde dolari americani.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Reţeaua rusă de dezinformare Matrioşka desfăşoară pentru prima dată o campanie care vizează Republica Moldova – Ținta ar fi Maia Sandu

Roberto De Zerbi, antrenorul lui Brighton, este pe deplin concentrat asupra a ceea ce se întâmplă pe teren