Asalt total al senatorilor democrați în Senatul SUA împotriva omului propus de Trump pentru conducerea Pentagonului

În Statele Unite, Constituţia prevede ca nominalizările mebrilor Guvernului şi altor oficiali de rang înalt să fie confirmate printr-un vot în Senat, în urma unei audieri în cadrul Comisiei competente în postul respectiv.

Pete Hegseth, un fost maior şi prezentator al Fox News, în vârstă de 44 de ani, a deschis ”balul” secretarilor desemnaţi de către Donald Trump, care a fost pus marţi pe jăraticul Comisiei Forţelor Armate.

Misiunea sa principală, le-a spus el senatorilor, va fi ”să aducă înapoi cultura războiului” la Pentagon.

Încă de când a fost nominalizat, Pete Hegseth a dat asigurări că vrea să reformeze Pentagonul în profunzime, devenit prea ”woke” şi cuprins de o ideologie prea de stânga după gustul său. El vrea să-i destituie pe anumiţi generali şi să le intezică din nou transsexualilor să se înroleze sub drapel.

Donald Trump, ”la fel ca mine, vrea un Pentagon deplin concentrat asupra luptei, letalităţii, meritocraţiei, principiilor şi pregătirii. Asta e tot, Ăsta e jobul meu”, a dat el asigurări în faţa membrilor Comisiei, după ce a fost întrerupt în mai multe rânduri de către persoane din asistenţă, care protestau faţă de Războiul din Fâşia Gaza.

”DENIGRARE”

Fostul militar a fost supus rapid unui tir intensiv al aleşilor democraţi.

”Domnule Hegseth, nu sunteţi calificat” să deveniţi secretarul Apărării, i-a spus senatoarea Tammy Duckworth.

Colegul său democrat Jack Reed a prezentat cu un pic mai înainte o listă cu informaţii ”extrem de alarmante” cu privire la Pete Hegseth şi ”un dispreţ al dreptului războiului, o poastă gestionare financiară, declaraţii sexiste şi rasiste despre bărbaţi şi femei de sub drapele, abuz de alcool, o agresiune sexuală, hărţuire sexuală şi alte probleme îngrijorătoare”.

Imediat după anunţarea nominalizării, opoziţia i-a denunţat lipsa de experienţă în conducerea cele mai puternice armate din lume, dar şi unele declaraţii controversate.

O acuzaţie de agresiune sexual datând din 2017, în California, a apărut în noiembrie. Nicio plângere nu a fost depusă la acea vreme, iar fostul militar dezminte orice relaţie neconsimţită.

Pete Hegseth este suspectat totodată de un consum de alcool regulat şi excesiv.

Senatoarea democrată Elizabeth Warren denunţa săptămâna trecută ”un băiat care s-a îmbătat atât de tare la evenimente profesionale, încât a avut nevoie, în mai multe rânduri, să fie purtat afară”.

”Unul dintre colegii dumneavoastră a spus că eraţi atât de beat la un eveniment, într-un bar, încât aţi scandatt «Ucideţi toţi musulmanii»”, a declarat ea marţi la aceste audieri.

Pete Hegseth a denunţat ”o mână de surse anonime cărora li s-a permis să desfăşoare o campanie de denigrare împotriva mea”.

”NEFASTE”

Senatorii democraţi s-au concentrat mai întâi, în timpul audierii, asupra opoziţiei pe care acesta o afişează faţă de prezenţa femeilor în rândul trupelor combatante.

Ei au evocat declaraţii ”extrem de jignitoare la adresa bărbaţilor şi femeilor înrolaţi în prezent în armata americană, nefaste moralului, nefaste bunei funcţionări şi disciplinei” forţelor armate, a condamnat senatoarea Kirsten Gillibrand.

Pete Hegseth s-a apărat spunând că ”respectă fiecare femeie militar care a îmbrăcat uniforma” şi că aceste critici vizează în realitate, în opinia sa, o scădere a nivelului exigenţei în rândul armatei americane.

În pofida polemicilor, Donald Trump declara la începutul lui decembrie că-şi menţine alegerea.

Viitorul preşedinte american a fost afectat deja de retragerea forţată a lui Matt Gaetz, alegerea sa iniţială controversată la Departamentul Justiţiei, din cauza opoziţiei multor senatori, inclusiv în tabăra conservatoare.

După audierea lui Pete Hegseth, audierile continuă în Senat în zilele şi săptămânile viitoare.

Audierile unor nominalizaţii controversaţi – ca Robert F. Kennedy Jr la Departamentul Sănătăţii şi Kash Patel la FBI – nu au fost încă planificate.

O respingere de către Senat a nominalizării unui membru al Guvernului – un lucru care nu s-a mai întâmplat din 1989 – ar reprezenta un trăsnet şi o palmă aplicată lui Donald Trump.

Armenia și SUA au semnat pentru un parteneriat strategic (media)

A doua cea mai mare bancă din SUA, avertisment despre economia României – Vin vremuri și mai dificile, leul se va deprecia, e nevoie de împrumuturi mari