Cu acest prilej, Sorin Bocancea a afirmat că deşi au trecut 35 de ani de la căderea dictaturii comuniste, „ani la rând s-a vorbit despre comunism ca despre un rai pierdut”.
„Recent am văzut declaraţia unei persoane, mare apărătoare a comunismului, care crede şi astăzi că în România comunismul nu a fost aplicat aşa cum trebuie, pentru că au fost întinate nobilele idealuri. A spus că fascismul de astăzi din România este ca urmare a anticomunismului din România care, iată, a omorât anticorpii în societate. Normal, este aberantă această judecată. Fascismul de azi din România a apărut ca urmare a nevindecării de comunism a societăţii româneşti. Ani la rând s-a vorbit despre comunism ca despre un rai pierdut: ‘Acum 35 de ani am căzut din Eden. Şi iată ce bine era când mâncam pâine cu zahăr'”, a afirmat politologul Sorin Bocancea, profesor universitar la Universitatea „Petre Andrei” Iaşi.
El a subliniat că „toate aceste nostalgii cultivate faţă de perioada comunistă au pregătit revenirea totalitarismului sub această formă a fascismului de sorginte putinistă, dar cu culoarea locală, pentru că România a ştiut să producă şi fascism şi comunism”.
„Am avut şi fascism şi comunism în variante originale. Deci, nevindecarea de comunism, nevindecarea de antidemocratismul comunist a dus la apariţia acestui val foarte violent de fascism”, a mai declarat Sorin Bocancea.
Politologul ieşean a subliniat că „Revoluţia din ’89 trebuie să continue prin decomunizarea permanentă”, pentru a arăta tinerelor generaţii cât de nocive şi distructive sunt astfel de regimuri totalitariste.
„La 40 de ani de la uciderea lui Gheorghe Ursu, am avut stupoarea să constatăm că Înalta Curte (ÎCCJ – n.red.) a decis că nu a existat un conflict între autoritate şi cetăţeni, că de fapt comunismul a fost un regim bun şi aşa mai departe. Am avut bucuria să aflu că a fost repus în discuţie acest dosar. Sperăm ca măcar de această dată să nu se mai încurce nici apărătorii în concepte, pentru că am fost învinşi ca anticomunişti cu nişte concepte cu care am operat prost. Comuniştii, care tot timpul s-au aflat în revoluţie după modelul lui Troţki – ‘Revoluţia continuă’, au ştiut să îşi joace cartea. De aceea, pentru noi, anticomuniştii, ar trebui ca nici Revoluţia noastră să nu se oprească. (…) Şi pentru noi Revoluţia din ’89 trebuie să continue prin decomunizarea permanentă, prin arătarea, mai ales către generaţia tânără, a nocivităţii acestui tip de regim, o nocivitate pe care, se pare, părinţii lor au uitat-o. Astăzi asistăm la acest reviriment al antidemocratismului, din necunoaştere şi din prostie”, a afirmat Sorin Bocancea.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei de presă organizată de IICCMER, pentru a marca 35 de ani de la căderea comunismului printr-o serie de evenimente care se vor desfăşura în Iaşi în perioada 13-15 decembrie.
Preşedintele executiv al IICMER, Daniel Şandru, a precizat că, pentru trei zile, la Iaşi vor fi organizate evenimente de educare şi informare a publicului larg în ceea ce priveşte comunismul şi evenimentele care au dus la căderea comunismului. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai mediului academic, ai autorităţilor locale şi centrale, parlamentari.