Asociaţia Patronală RESTO Constanţa: Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor. Sectorul transporturilor, producţia industrială, turismul şi agricultura vor fi principalii beneficiari

România va intra pe deplin în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa. Potrivit acesteia, sectorul transporturilor, producţia industrială, turismul şi agricultura vor fi principalii beneficiari. De asemenea, pentru că România va intra în Schengen alături de Bulgaria, vor dispărea timpii de aşteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria şi Bulgaria, dar şi cu Grecia. Acest lucru ar duce la economii majore de timp, mai ales în sezonul vacanţelor, când mii de români merg fie la mare în Grecia ori Bulgaria, fie la schi în Bulgaria.

”România va intra pe deplin în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani. Sectorul transporturilor, producţia industrială, turismul şi agricultura vor fi principalii beneficiari”, arată asociaţia.

Schengen este cea mai mare destinaţie si cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume, garantând deplasări fluide şi sigure într-o regiune cu 450 de milioane de locuitori.

 “Principalul avantaj adus de aderarea României la Schengen îl reprezintă libertatea de mişcare a cetăţenilor şi timpii mai scurţi de călătorie – ceea ce aduce beneficii considerabile turismului şi sectoarelor economice, precum comerţul, transporturile şi agricultura. Pentru turismul României, aderarea deplină la spaţiul Schengen aduce beneficii majore, prin creşterea atractivităţii României ca destinaţie, şi nu numai pentru turiştii europeni, ci în special pentru cei din bazinul asiatic şi pentru cei americani –  care vor integra de acum România în planurile lor de vacanţă, în combinaţie cu orice altă ţară europeană! Turiştii din ţările îndepartate de Europa au, în majoritate, destinaţiile europene în planurile de vacanţă, dar călătoria aeriană cu o durată mare de zbor îi determină să combine întotdeauna cel puţin două ţări europene – combinaţie în care România intră cu mare greutate, până acum”, spune Corina Martin, preşedinte RESTO şi secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România.

Inca din 31 martie 2024, ambasadele României emit vize Schengen, ce permit călătorii în spaţiul Schengen pentru şederi de maximum 90 de zile, ceea ce a determinat o creştere masivă a interesului pentru vacanţe în România – din ţările din bazinul asiatic, conform asociatie.

”În acest sens, Romania a făcut deja primii paşi prin participarea din acest an la Târgurile de Turism din China şi Kazakhstan (în premiera!). Şi pentru anul 2025, România şi mai mulţi turoperatori şi destinaţii româneşti vor participa din nou la Târgul de Turism din Kazakhstan, unde trebuie să ne prezentăm cu o imagine deja consolidată, ca destinaţie europeană -vedetă. Practic, orice turist din Kazakhstan, Azerbaijan, China etc va alege mult mai uşor o vacanţă ce va include şi România, în combinaţie cu Italia sau Franţa sau Spania, spre exemplu, ştiind acum că şi România face parte din spaţiul Schengen“, adaugă Corina Martin.

Aderarea la spaţiul Schengen reprezintă un avantaj major pentru persoanele care vor să călătorească, indiferent de mijlocul de transport ales: avion, tren, autocar sau maşina personală.

Europenii efectuează anual 1,25 miliarde de călătorii în interiorul spaţiului Schengen.

Ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen determină eliminarea controalelor la graniţă, aşadar trecerea frontierelor interne va putea fi aşadar asemănată cu o călătorie în interiorul ţării.

Pentru că România va intra în Schengen alături de Bulgaria, vor dispărea timpii de aşteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria şi Bulgaria, dar şi cu Grecia. Acest lucru ar duce la economii majore de timp, mai ales în sezonul vacanţelor, când mii de români merg fie la mare în Grecia ori Bulgaria, fie la schi în Bulgaria.

“Circulaţia turistică a românilor către alte destinaţii europene se fluidizează consistent de acum, însă exportul de turism românesc, adica Incomingul (atragerea şi aducerea de turişti străini în România) reprezintă, fără îndoială, avantajul major al acestei etape, pe care Romania nu are voie sa il rateze si pe care trebuie să îl folosească din plin, printr-o promovare consistentă şi solidă pe toate pietele emitente de turişti pe care, până acum, nu existam. Prin aderarea la spaţiul Schengen, România are toate şansele să devină o destinaţie turistică şi investiţională tot mai cunoscută si mai atractivă – dacă vom face ceea ce este esenţial, si anume, în sfârşit, o Strategie şi un Plan naţional de marketing şi promovare“, mai spune ea.

 

George Simion, la congresul Fratelli d’Italia: „Ne bazăm pe Giorgia Meloni în lupta pentru alegeri libere în România: premierul Italiei cunoaşte despre lovitura de stat din România şi ne va ajuta

UPDATE – Botoşani: Două fetiţe au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost rănite în urma unei explozii / Fetiţele au fost transportate la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală