Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, este de părere că Marcel Ciolacu ar fi fost un bun preşedinte al României, dar acesta a pierdut calificarea în turul doi al alegerilor prezidenţiale, iar ”lucrurile astea se întâmplă în politică”. Despre atacul cibernetic, Tîlvar a spus că i-ar păcea să creadă că nu va mai avea aceeaşi amplare deoarece românii a ”doua oară nu vor putea fi păcăliţi”.
”Sunt o fire optimistă, care preferă să privească spre viitor şi mai puţin spre trecut (…) Marcel Ciolacu a pierdut calificarea în turul doi. Lucrurile astea se întâmplă, fac parte din politică (…) Personal nu mă aşteptam la aşa ceva. Încă sunt de părere că Marcel Ciolacu ar fi şi ar fi fost un preşedinte foarte bun”, a spus Angel Tîlvăr, marţi deara, la Antena 3, referindu-se la alegerile prezidenţiale.
Înrebat despre atacul cibernetic de la primul tur, Tîlvăr a explicat de ce serviciul de informaţii al Armatei (DGIA) nu a prezentat un raport în CSAT.
”Cei care puteau să semnaleze acest lucru, mă refer la Direcţia de Informaţii a Armatei, nu sunt o autoritate naţională în domeniu. Ei, la rândul lor, au dat celorlalţi membri din arhitectura de informaţii din România, elementele care aveau sens pe subiect. Fiind un serviciu departamental era evident că se adresează autorităii care are acoperire naţională, Oficiul de Informaţii Integrate. (…) Noi nu am fost chemaţi pentru un punct de vedere propriu-zis în CSAT”, a spus Tîlvar.
Ministrul Apărării a mai fost întrebat dacă la viitoarele alegeri prezidenţiale vom mai avea un astfel de atac cibernetic, de aceeaşi amploare. Tîlvar a răspuns că are motive să creadă că acest lucru nu se va întâmpla.
”Am motive să cred, mi-aş dori, să nu se întâmple, pentru că ceea ce am văzut, într-adevăr a creat mari temeri, dar în acelaţi timp a generat şi anticorpii pe care România îi poate avea. Cred că va crea şi o mai mare precauţie din partea celor care au fost targetaţi de aceste campanii în a digera şi a procesa ceea ce li se bagă sub nas. Mi-ar plăcea să cred că nu vom mai asista la amploarea a ceea ce a fost. Eu zic că românii au înţelepciunea de a învăţa din propriile experienţie şi au un simţ că a doua oară nu vor putea fi păcăliţi”, a spus Tîlvar.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie, unde Călin Georgescu s-a clasat pe prima poziţie, a fost anulat, după desecretizarea mai multor documente prezentate în cadrul CSAT.
În 5 decembrie, Ministerul Public anunţa că, în urma desecretizării şi analizării documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfăşurarea procesului electoral pentru funcţia de Preşedinte al României, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislaţiei electorale şi săvârşirea altor infracţiuni conexe
”Cercetările vizează indiciile privind săvârşirea unor infracţiuni electorale care ar fi influenţat procesul de vot, prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat. Sesizarea vizează, totodată, şi infracţiuni de spălare a banilor în legătură cu posibile nelegalităţi legate de provenienţa şi utilizarea sumelor de bani folosite pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat de către susţinătorii săi. De asemenea, sesizarea are ca obiect şi comiterea unor infracţiuni informatice de competenţa parchetelor regulare, ca urmare a identificării unor activităţi în mediul online care au implicat crearea şi utilizarea unor conturi false, menite să influenţeze opţiunile alegătorilor, acţiuni care au avut potenţialul de a afecta exprimarea corectă a voturilor în cadrul procesului electoral”, transmitea instituţia.
Deţinătorul unei firme din Braşov, fost programator, a făcut donaţii pe TikTok de peste un milion de euro şi a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24.10-24.11.2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului la preşedinţie Călin GEORGESCU, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, arată SRI în raportul prezentat CSAT şi declasificat.
”Candidatul Călin GEORGESCU a declarat la AEP 0 lei buget de campanie electorală, respectiv că nu a cheltuit nicio sumă în cadrul acesteia. Datele deţinute au relevat implicarea contului de TikTok “bogpr”, utilizat de cetăţeanul român Bogdan PEŞCHIR, în finanţarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul platformei de socializare. Acesta, utilizând contul “bogpr” a realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea „bogpr” în finanţarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul piatformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanţii TikTok în dialogul cu autorităţile române în data de 28.11.2024”, explică SRI în raport.
Conform SRI, aceştia au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” şi au menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24.10-24.11.2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului Călin GEORGESCU, inclusiv după data încheierii campaniei electorale.
”Acestea reprezintă încălcări ale politicilor TikTok şi ale legislaţiei electorale române”, subliniază SRI.
De asemenea, raportul relevă că ”Bogdan PEŞCHIR ”afişează un nivel de trai care nu corespunde activităţilor derulate prin intermediul companiei deţinute, respectiv DIGITAL ON-RAMP SOLUTIONS SRL Braşov, înfiinţată în anul 2021”.
Anterior înfiinţării societăţii, acesta a lucrat, ca programator în cadrul unor entităţi (GLOBAYA FINTECH SRL şi BITXATM TECHNOLOGY SRL, ambele din Brasov) care sunt asociate cu domeniul criptomonedelor şi sunt deţinute, printre alţii, de Gabriel PRODĂNESCU, persoană care este şi cetăţean a! Africii de Sud, unde a emigrat în 1995.
De asemenea, finanţarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp – dedicată monetizării activităţilor de promovare în mediul online – la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă, alături de descrieri bine definite.
Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin GEORGESCU a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma FA Agency, de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceştia.