AUR va depune plângere penală împotriva ministrului de Externe Luminiţa Odobescu pentru „neregulile constatate în secţiile de votare din diaspora”. Formaţiunea consideră că sistemul „pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale”. „Acest lucru este confirmat de toate incidentele care au avut loc la secţiile de votare din diaspora din momentul deschiderii acestora”, susţine AUR într-un comunicat de presă.
Potrivit comunicatului citat, la secţia de votare din Watford, Marea Britanie, „în momentul în care a fost deschis un pachet de buletine de vot care era sigilat şi nu era umblat în el s-au descoperit mai multe buletine deja ştampilate”.
„Toate aveau ştampila pusă pe unul dintre candidaţii independenţi înscrişi în cursa electorală. Însă, cazul de la Watford nu este singular. Această tactică murdară demonstrează disperarea sistemului care simte cum pierde teren. În loc să joace corect, armata ostaşului scriitor recurge la manipulări şi tentative de fraudă pentru a rămâne la putere”, se arată în comuncicat.
AUR mai susţine că „prin intermediul MAE se distribuie secţiilor de votare din străinătate buletinele de vot, ştampila de control şi ştampilele cu menţiunea „VOTAT”, formularele pentru încheierea proceselor-verbale şi alte materiale necesare desfăşurării procesului electoral”.
„Aşadar, de integritatea buletinelor de vot ajunse în diaspora răspund fie MAE (dacă buletinele au plecat deja preştampilate din România), fie membrii birourilor electorale (în cazul în care frauda prin preştampilare s-a produs direct în secţie). Tocmai de aceea AUR va depune plângere penală împotriva ministrului Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, pentru neregulile constatate în secţiile de votare din diaspora. Solicităm Parchetului General să procedeze de urgenţă la ridicarea înregistrărilor audio-video din secţia Watford (Marea Britanie) pentru a se identifica dacă falsificarea a avut loc acolo, precum şi să întocmească de urgenţă o adresă către Ministrul de Externe solicitând acesteia informaţii detaliate cu privire la măsurile concrete luate în vederea asigurării unui proces electoral legal”, se arată în comunicatul citat.
Aceeaşi sursă susţine că trebuie „identificat de urgenţă momentul falsificării şi totodată amploarea acestui fenomen”, pentru ca „procesul electoral să poată continua democratic”.
„Frauda electorală este o crimă împotriva democraţiei, iar evenimentele din diaspora arată că integritatea alegerilor este pusă în pericol. Dacă astfel de nereguli sunt descoperite acum, în fazele timpurii ale procesului electoral, ce ne putem aştepta să se întâmple în ziua votului în ţară? România nu îşi mai permite să fie luată ostatica unor jocuri politice murdare. Este momentul ca autorităţile electorale să intervină ferm şi să investigheze aceste nereguli. Orice tentativă de fraudă trebuie expusă şi sancţionată, iar cei responsabili traşi la răspundere. Facem un apel către toţi cetăţenii să fie vigilenţi şi să raporteze orice nereguli întâlnite în procesul electoral. De asemenea, cerem autorităţilor competente să acţioneze rapid şi transparent pentru a asigura corectitudinea votului”, se mai arată în comunicatul citat.