Aurul devine ‘invizibil’: Principala resursă forte a omenirii va avea soarta banilor virtuali

Într-un climat economic marcat de incertitudini, aurul rămâne un refugiu sigur pentru investitori, iar o inițiativă inovatoare ar putea transforma modul în care acest activ este tranzacționat. Consiliul Mondial al Aurului explorează tokenizarea metalului prețios, o soluție modernă ce ar putea revoluționa piețele financiare globale.

Standard Gold Unit (SGU), noul token digital

Tranzacționarea aurului implică de obicei provocări logistice, precum stocarea, transportul și verificarea autenticității. Pentru a elimina aceste obstacole, Consiliul Mondial al Aurului propune un nou sistem bazat pe tehnologia blockchain. Astfel, va fi introdus un token digital, numit Standard Gold Unit (SGU), echivalent cu un gram de aur pur, oferind o metodă sigură, transparentă și accesibilă de deținere și transfer a acestui metal prețios.

Noua metodă de digitalizare a aurului promite să simplifice și să securizeze tranzacțiile internaționale, spune analistul eToro Bogdan Maioreanu pentru Nine o’clock. Fiecare gram de aur tokenizat va fi însoțit de o înregistrare digitală detaliată, care va conține informații despre greutate, puritate și locul depozitării. Acest sistem va reduce riscurile asociate falsificării, va îmbunătăți transparența și va facilita schimburile rapide pe piețele financiare globale.

Tranzacțiile cu aur fizic rămân o provocare

Tranzacționarea aurului fizic implică adesea provocări logistice, de la accesibilitate limitată la transferuri greoaie, mai ales când metalul este depozitat în locații sigilate sau îndepărtate. Tokenizarea elimină aceste obstacole, transformând aurul într-un activ digital ce poate fi transferat rapid și securizat, facilitând astfel accesul investitorilor la piețele financiare globale.

Vestea bună este că această inovație va democratiza accesul la aur, oferind chiar și investitorilor de retail posibilitatea de a participa pe piețele financiare globale. Prin achiziționarea de unități digitale, aceștia vor putea investi în aur fără a fi nevoiți să cumpere și să depoziteze lingouri sau monede fizice.

În ultimele luni, interesul pentru aur a crescut considerabil, pe fondul incertitudinilor economice și geopolitice. Un sondaj recent arată că 32% dintre investitorii români și 28% dintre cei internaționali au inclus aurul în portofoliile lor. Totodată, prețul metalului prețios a atins un nou maxim istoric, depășind pragul de 2.900 de dolari pe uncie.

Comisia Europeană propune scurtarea ciclului de decontare a titlurilor de valoare în UE la doar o zi

Ce mobilier de living să alegi pentru a se potrivi oricărui stil?