În cursul zilei, trei nave chineze au emis mesaje de alertă prevenind că ar putea efectua tiruri reale în timpul manevrelor lor.
Ministrul australian al apărării, Richard Marles, a afirmat la postul naţional de televiziune ABC că aceste semnale au fost captate de „avioane de pasageri care traversau Marea Tasmaniei” (sud-est).
„A fost foarte derutant pentru avioanele care zburau, dar au putut să devieze de la traseu” fără a fi puse în pericol, a adăugat el. Subliniind în acelaşi timp absenţa „preavizului” din partea chineză.
Vineri seara, după declaraţiile lui Marles, Ministerul Apărării a explicat într-un comunicat: „nu s-a auzit sau văzut niciun tir de armă, dar o ţintă plutitoare a fost desfăşurată de (armata chineză) şi apoi recuperată”.
Dacă au fost tiruri reale, „probabil au încetat”, a mai indicat ministerul.
De asemenea, Noua Zeelandă vecină nu a detectat tiruri reale, a informat ministrul apărării, Judith Collins, într-un comunicat.
Canberra şi Wellington supraveghează trei nave ale marinei chineze -o fregată, un crucişător şi un petrolier de reaprovizionare – de când au fost detectate în apele internaţionale la mijlocul lunii februarie.
China, la rândul ei, a asigurat că efectuează manevre legitime în deplină siguranţă, fără a spune dacă au fost folosite muniţii reale.
„Exerciţiul se desfăşoară de la început până la sfârşit într-un mod sigur şi profesionist, el este în conformitate cu dreptul internaţional şi practicile internaţionale”, a declarat vineri Guo Jiakun, un purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.