Australia refuză să se angajeze într-un conflict ipotetic cu China privind Taiwanul, în ciuda presiunilor SUA

#image_title

Guvernul australian a respins apelurile recente ale Pentagonului de a oferi angajamente clare privind rolul pe care l-ar avea într-un potenţial conflict militar între Statele Unite şi China în jurul Taiwanului, în contextul intensificării eforturilor americane de a consolida descurajarea militară în regiunea Indo-Pacific.

Ministrul australian al industriei de apărare, Pat Conroy, a declarat duminică pentru postul public ABC că decizia de a trimite sau nu trupe într-un astfel de conflict va aparţine „guvernului de la acel moment”.

 

„Aceasta este poziţia noastră. Nu ne angajăm în ipoteze,” a afirmat Conroy, refuzând să ofere vreun angajament prealabil.

 

Comentariul vine pe fondul demersurilor conduse de Elbridge Colby, subsecretar american al apărării pentru politici, care a cerut în întâlniri recente cu oficiali japonezi şi australieni clarificări privind contribuţiile militare în cazul unei crize în Taiwan. Iniţiativa a provocat iritare la Canberra şi Tokyo, două dintre cei mai importanţi aliaţi ai SUA în regiune.

 

Presiune americană pentru planuri concrete

Washingtonul încearcă să îşi convingă aliaţii să îşi sporească bugetele de apărare şi să participe la planificarea operaţională specifică pentru un scenariu privind Taiwanul – o abordare considerată o escaladare faţă de cooperarea strategică obişnuită.

 

Oficiali din Japonia şi Australia au fost surprinşi de cerinţele explicite, subliniind că SUA însăşi nu oferă o garanţie clară de apărare pentru Taiwan, urmând o politică de ambiguitate strategică.

 

„Este dificil să ceri aliaţilor angajamente ferme când America însăşi nu a oferit unul,” a spus Zack Cooper, expert în Asia la American Enterprise Institute.

 

Poziţia guvernului australian rămâne fermă:

 

 

  • Nu oferă angajamente ipotetice privind implicarea în Taiwan.

  • Deciziile militare vor fi luate în funcţie de context şi de guvernul aflat la putere.

  • Canberra continuă cooperarea regională, dar cu prudenţă în privinţa escaladărilor.

 

În acelaşi timp, Australia investeşte în consolidarea propriei capacităţi de apărare, inclusiv prin parteneriatul AUKUS pentru submarine nucleare, aflat şi el în revizuire sub supravegherea lui Colby.

 

 

 Context politic sensibil

Presiunea SUA vine într-un moment delicat pentru aliaţi:

 

 

  • Japonia se apropie de alegeri parlamentare.

  • Australia gestionează tranziţii în apărare şi priorităţi interne de securitate energetică şi economică.

 

Un oficial american a recunoscut sensibilitatea subiectului:

 

„Ştim că trebuie să fim atenţi la considerentele politice interne ale aliaţilor. Dar lucrurile trebuie să devină mai echitabile.”

Atac armat lângă Viena: Un bărbat a murit, o femeie a fost rănită, iar agresorul s-a sinucis

Şeful NATO Mark Rutte îl va vizita pe Donald Trump la Washington pentru discuţii privind livrările de arme către Ucraina