O nouă veste foarte bună pe final de an. Moș Crăciun vine cu finalizarea și darea în folosință a unei noi bucăți importante din A7 – Autostrada Moldovei – Lotul Dumbrava – Mizil al Bucății Autostrada Ploiești – Buzău.
Darea în folosință va fi în prezența premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. De menționat și efortul deosebit al antreprenorului român Retter Project Management, care a finalizat în timp record lucrarea prin PNRR.
Lotul Dumbrava – Mizil al Autostrăzii Ploiești – Buzău (A7), un segment important din Autostrada Moldovei, este gata. Antreprenorul român Retter, care a dus greul acestui proiect, a dat dovadă de o bună mobilizare în șantier și nu doar că va da în trafic tronsonul de 21 km, cel mai probabil vineri, 20 decembrie, potrivit surselor noastre, ci a și deschis în aceste zile două pasaje, de mare folos pentru locuitorii din zonă. Este vorba de structura 10 (DN1D) și structura 12 (DJ101F), ambele cu o lungime de 140 m, pe care se poate circula deja.
Compania românească Retter Project Management se pregătește de deschiderea lotului Dumbrava – Mizil al A7 Ploiești – Buzău după un forcing susținut pe ultima sută de metri și o mobilizare exemplară. Cine s-ar fi gândit că liderul Asocierii, constructorul Italian Pizzarotti, va finaliza un proiect la termen?
S-a putut de data asta, dar grație antreprenorului român Retter, care a făcut tot posibilul să ducă la capăt acest proiect, în ciuda problemelor apărute.. Constructorul din Sibiu a dat dovadă de maturitate și a suplimentat chiar și finanțarea, în scopul comun al Asocierii, de a finaliza la termen tronsonul de 21 km dintre Dumbrava (Autostrada București – Ploiești) și Mizil (DJ 100C).
În ultimele zile, Retter a tras tare pe șantier lotului Dumbrava – Mizil, pentru a-l da în trafic înainte de Crăciun. Zilele trecute, constructorul a așternut stratul de uzură pe structura 3 (pod peste calea ferată) și structura 9 (pod peste râul Cricov) și a finalizat betonarea grinzilor. De asemenea, a montat și panourile fono-absorbante. Tot în aceste zile, s-a făcut și ultima betonare la suprastructura 9, lucrări care au avut loc pe timp de noapte.
Pentru ca acțiunea să decurgă așa cum trebuie, betonul a fost protejat și încălzit cu tunuri cu aer cald. „Cu astfel de măsuri de protecție pentru perioada rece, tehnologii prevăzute încă din etapa de proiectare, cu o organizare adecvată a resursei umane, profitând și de iarna blândă, a fost posibilă finalizarea lucrărilor și darea în trafic a tronsonului înainte de Sărbători“, au precizat reprezentanții antreprenorului Retter. Totul pentru darea în trafic a tronsonului.
De altfel, Retter a și deschis circulația pe două structuri, 10 (DN1D) și 12 (DJ101F), ambele cu o lungime de 140 m, pentru a veni în sprijinul localnicilor care așteaptă acest lot de autostradă. Potrivit surselor noastre, lotul 1 Dumbrava – Mizil al A7 Ploiești – Buzău va fi deschis vineri, 20 decembrie. Deși se spunea că va fi dat în trafic, în același timp, și lotul 2 Mizil – Pietroasele al A7 Ploiești – Buzău, acest lucru nu se va mai întâmpla. Potrivit informațiilor noastre CNAIR va deschide doar lotul 1, antreprenorul urmând să amenajeze un sens giratoriu la capătul tronsonului, pentru descărcarea traficului de pe autostradă.
Lotul Dumbrava – Mizil al A7 Ploiești – Buzău a presupus și lucrări complexe, de care antreprenorul român Retter s-a achitat bine. Din cele 15 structuri la care a lucrat, două au avut o complexitate tehnică ridicată: un pasaj superior în lungime de 550 m peste DJ101F și CF804, respectiv un pod peste A3 cu o lungime de 370 m.
Cele 15 structuri au cumulat un număr total de 501 grinzi, dintre care:
-478 grinzi de beton, prefabricate, precomprimate, cu diverse lungimi, simplu rezemate continuizate cu placa monolit;
-69 grinzi metalice, parte din structuri mixte oțel-beton, cu lungimi intre 42 – 48 metri, pentru care s-a utilizat un total de peste 5.000 tone de oțel.
Structura metalică a celui mai mare pod de pe pe lotul 1, podul care trece atât peste drumul județean 101F, cât și peste calea ferată, având o lungime impresionantă de 550 de metri și o lățime totală de 42,4 metri, a reprezentat o lucrare amplă și dificilă, fiind o reală provocare din punct de vedere tehnic pentru constructorul Retter. Structurile realizate, precum podurile peste Cricovul Sărat (grinzi metalice) și cel peste DN1D (grinzi metalice) dar, mai ales, structura 3, pun în evidență utilizarea tehnologiilor moderne de construcție.
Este vorba despre un pasaj cu 14 deschideri compus din 8 grinzi metalice tip VTR® (ger. VerbundTrägerRost – rețea de grinzi compusă), fiecare grindă având o lungime de 140 m, la care se adaugă alte 20 de grinzi din beton precomprimat pe deschiderile laterale. Sistemul modular VTR®, al cărui concept a fost dezvoltat la München de partenerii RETTER – SSF Germania si SSF RO, reprezintă o inovație tehnică fiind aplicată cu succes de RETTER Project management în cadrul proiectelor de infrastructură mare de pe Autostrăzile din Romania (ex. Autostrada Sebeș – Turda Lot 2, Autostrada Ploiești – Buzău, Lot 1).
Lotul 1 al A7 Ploiești – Buzău este cuprins între Dumbrava (Autostrada București – Ploiești) și Mizil (DJ 100C)
Antreprenor: Asocierea Impresa Pizzarotti&SPA – Pizzarotti SA – Retter Projectmanagement SRL;
Lungime: 21 km;
Durată contract: 20 de luni;
Valoare contract: 1,468 miliarde de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: PNRR;
Ordin de începere: 22.08.2022;
Termen de finalizare: decembrie 2024.