Avertisment ignorat: trupele ONU din Liban refuză să se retragă, punându-se într-un pericol major, deși Israelul le cere să plece ‘cât mai curând posibil’

„Forțele de menținere a păcii continuă să facă tot posibilul pentru a-și pune în aplicare mandatul Consiliului de Securitate în condiții evident foarte dificile”, a declarat reporterilor șeful operațiunilor de menținere a păcii ale ONU, Jean-Pierre Lacroix, adăugând că planurile de contingență sunt pregătite atât pentru rezultate bune, cât și pentru cele rele.

Misiunea, cunoscută sub numele de UNIFIL, este mandatată de Consiliul de Securitate să ajute armata libaneză să mențină zona liberă de arme și personal armat, altele decât cele ale statului libanez. Acest lucru a provocat fricțiuni cu Hezbollah, susținut de Iran, care controlează efectiv sudul Libanului.

Reamintim că ministrul israelian de externe Israel Katz a anunțat că a decis să îl declare „persona non grata” pe Antonio Guterres, secretarul general al ONU și să îi interzică să intre în Israel. ”Orice persoană care nu poate condamna fără echivoc atacul mârșav asupra Israelului nu merită să pășească pe pământ israelian”, a transmis Katz.

Armata israeliană le-a cerut pacificatorilor ONU la începutul acestei săptămâni să se pregătească să se mute la mai mult de 5 km de granița dintre Israel și Liban – cunoscută sub numele de Blue Line – „cât mai curând posibil, pentru a vă menține siguranța”, potrivit unui extras din mesaj, văzut de Reuters.

Lacroix a declarat că UNIFIL continuă să țină legătura cu ambele țări, descriind misiunea ca fiind „singurul canal de comunicare” între acestea. Misiunea a lucrat pentru a proteja civilii și pentru a sprijini deplasarea în siguranță a civililor și livrarea de ajutor umanitar.

Forțele ONU de menținere a păcii operează între râul Litani, în nord, și linia albastră, în sud. Misiunea are mai mult de 10.000 de soldați din 50 de țări și aproximativ 800 de angajați civili, potrivit site-ului său web.

Joi, armata israeliană a cerut locuitorilor din peste 20 de orașe din sudul Libanului să își evacueze imediat casele, în timp ce își continua incursiunea transfrontalieră și lovea ținte Hezbollah într-o suburbie a Beirutului.

Joe Biden: ‘Nu cred că va fi un război total în Orientul Mijlociu’

Cum şi-a dat afară Simona Halep antrenorul. L-a îndepărtat după 7 săptămâni. Tehnicianul a spus adevărul