Avocatul Poporului tranșează soarta alegerilor: ‘Nu avem competențe cu privire la invalidarea procesului electoral’

„Instituția Avocatului Poporului precizează că nu are competențe cu privire la invalidarea procesului electoral pentru alegerea președintelui României. În conformitate cu prevederile Constituționale și legale , în exercitarea atribuțiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităților publice, iar în materie electorală, autoritățile cu astfel de atribuții sunt precizate în legislație.

Avocatul poporului poate sesiza Curtea Constituțională cu privire la constituționalitatea legilor înainte de promulgarea acestora și poate ridica direct excepții de neconstituționalitate privind legile și ordonanțele.

Pe cale de consecință, competențele Avocatului Poporului în materia controlului de constituționalitate sunt strict limitate la sesizarea Curții Constituționale referitor la constituționalitatea legilor, înainte de promulgare acestora și la ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate cu privire la legile și ordonanțele Guvernului”, a transmis Avocatul Poporului.

Solicitare de la SNSPA

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative i-a adresat joi Avocatului Poporului, Renate Weber, o petiţie în care îi solicită sesizarea Curţii Constituţionale a României cu privire la invalidarea primului tur al alegerilor prezidenţiale, având în vedere „încălcarea prevederilor Articolului 81 din Constituţia României de către candidatul Călin Georgescu” şi dispunerea reluării primului tur.

„Campania sa a fost declarată oficial ca având buget de ‘zero’ lei, ridicând suspiciuni asupra surselor reale de finanţare şi a eventualelor influenţe externe (…). Din informaţiile transmise opiniei publice, prin desecretizarea documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din 28 noiembrie 2024, reiese că o parte semnificativă a populaţiei a fost expusă unei campanii de dezinformare sistematică, menită să distorsioneze percepţia asupra procesului electoral şi să determine exprimarea votului într-un mod care nu reflectă voinţa reală a alegătorilor”, se arată în petiţie, relatează Agerpres.

Potrivit documentului, prin utilizarea unor „metode netransparente” şi a unei campanii „bazate pe resurse neclare” candidatul Călin Georgescu a creat „un avantaj incorect” faţă de ceilalţi candidaţi.

Declasificarea documentelor din CSAT

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT. SRI arată în document că au fost obţinute date care au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu. SIE arată că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Gabriel Liiceanu: „Trăim la o răscruce şi dacă nu alegem cum trebuie, ne vom destrăma ca naţie”

Gabriel Liiceanu: „Trăim la o răscruce şi dacă nu alegem cum trebuie, ne vom destrăma ca naţie”