Bacterii coliforme și streptococi fecali în cuburi de gheață. Reacția McDonalds după controlul oamenilor lui Piedone

„Siguranța și calitatea produselor noastre sunt o prioritate la McDonald’s. Astfel, cu privire la analiza realizată în restaurantul nostru din Feeria Băneasa, dorim să precizăm că, în același timp cu prelevarea probei de către ANPC, la solicitarea companiei noastre, a fost prelevată o a doua probă din același lot de gheață, de către un laborator certificat de Ministerul Sănătății pentru monitorizarea calității apei potabile. Rezultatul acestei analize confirmă că gheața produsă în aparatul de gheață al restaurantului este conformă”, se arată într-o declarație oficială a McDonald’s în România.

Potrivit comunicatului, toate echipamentele din restaurantele McDonald’s respectă cele mai înalte standarde de siguranță și igienă, fiind verificate constant prin protocoale riguroase, inclusiv filtrarea apei și igienizarea aparatului de gheață.

„Echipamentele noastre sunt specializate, certificate CE și supuse unor controale periodice pentru a asigura calitatea și siguranța fiecărui produs oferit clienților noștri. Ca măsură suplimentară față de verificările recurente pe care le realizăm, vom solicita laboratorului certificat de Ministerul Sănătății pentru monitorizarea calității apei potabile să efectueze verificări suplimentare în toate restaurantele din țară. Astfel am decis să oprim temporar utilizarea aparatelor de gheață din restaurantele McDonald’s din țară, până la obținerea acestor rezultate, pentru a asigura clienții noștri că totul este conform”, se arată în finalul comunicatului.

Ce a descoperit ANPC

Bacterii coliforme și streptococi fecali în cuburi de gheață au fost descoperite în urma analizelor de laborator în cuburile de gheață folosite pentru băuturile răcoritoare dintr-un fast-food, a anunțat marți ANPC.

Potrivit unui comunicat al ANPC, probele de gheață au fost prelevate în 18 februarie, iar luni, 24 februarie 2025, Laboratorul ICA a emis un raport.

Astfel, s-a detectat prezența enterococilor intestinali (valoare determinată 2,3 x 102 ufc/100ml), valoare ce depășește limita acceptată, dar și a bacteriilor coliforme, considerate parametru indicator, (2,7 x 102 ufc/100ml, în condițiile în care valoarea admisă este de 0 ufc/100ml).

„Contaminarea cu bacterii precum enterococii intestinali și coliformii poate pune în pericol sănătatea consumatorilor, iar utilizarea gheții contaminate în băuturi răcoritoare poate avea consecințe grave. În acest context, operatorul economic Premier Restaurants SRL a fost sancționat conform articolului 7c, prima liniuță, cu o amendă de 30.000 lei și i-a fost dispusă măsura opririi temporare a utilizării aparatului de gheață până la remedierea deficiențelor constatate”, arată ANPC.

În plus, ANPC arată că există suspiciunea că aceste microorganisme ar putea fi prezente și la aparatele de producere a gheții din unitățile operatorului economic.

„S-a propus emiterea unui Ordin al Președintelui ANPC pentru oprirea temporară a utilizării aparatelor de gheață la nivel național, până la obținerea unor rapoarte de încercări ulterioare care să confirme că gheața utilizată este sigură pentru consumul uman”, transmite ANPC.

Banca Mondială aruncă în aer războiul: Costul reconstrucției Ucrainei sare de 500 de miliarde de euro

Csoma Botond (UDMR): Nu sunt şanse ca moţiunea de cenzură să treacă în Parlament. Eu cred că nu va fi nici o trădare, toţi ne dăm seama sau suntem conştienţi de faptul că, dacă ar pica acest guvern, ar câştiga numai Georgescu şi extremiştii