„Republica Srpska nu trebuie să intre niciodată în NATO. Mâine (sâmbătă), guvernul nostru va cere să fim incluşi în acordul militar cu Serbia şi Ungaria. Avem dreptul la asta”, a spus Dodik, potrivit televiziunii publice sârbo-bosniace RTRS.
Liderul naţionalist sârb, care de mai mulţi ani cere separarea de Bosnia-Herţegovina a Republicii Srpska şi unirea acesteia cu Serbia, a mai spus că entitatea sârbă ar putea participa la acest acord militar cu unităţile sale de poliţie.
Dodik şi-a radicalizat poziţiile de la sfârşitul lunii februarie, după ce a fost condamnat de justiţia bosniacă la un an de închisoare şi şase ani de interdicţie a ocupării unei funcţii publice. De asemenea, el a impulsionat legi care interzic acţiunile organelor judiciare şi de poliţie bosniace pe teritoriul entităţii sârbe.
Ca urmare a acestor activităţi considerate neconstituţionale, el este prezentat drept un fugar de justiţia bosniacă, ce a emis un mandat de arestare pe numele său.
Ungaria, ţară membră a NATO şi a UE, şi Serbia, au semnat marţi la Belgrad un acord de cooperare strategică în domeniul apărării. Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat că vede în acest acord un pas către crearea unei alianţe militare între cele două ţări vecine.
Vucic a acuzat vineri Occidentul că sprijină musulmanii din Bosnia-Herţegovina în „obsesia lor de a elimina sârbii” din această ţară şi de a distruge Republica Srpska.
Bosnia-Herţegovina este împărţită de la încheierea războiului civil, în anul 1995, în două entităţi autonome, Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană, statul bosniac având de asemenea instituţii de putere centrale.
Odată cu apropierea celei de-a 30-a aniversări a Acordurilor de la Dayton, care au pus capăt războiului, Bosnia se confruntă cu o gravă criză politică ce ameninţă mai mult ca niciodată unitatea ei.