Banca Centrală a Marocului deschide calea spre plăți digitale internaționale

#image_title

O monedă digitală bancară centrală (CBDC) este controlată de banca centrală, spre deosebire de criptomonedele care sunt în general. descentralizate. Monedele digitale bancare centrale vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele. De asemenea, monedele digitale bancare centrale, care încă trec prin băncile comerciale, vor reprezenta o garanţie din partea băncii centrale, oferind siguranţă utlizatorilor, deoarece nu vor fi afectate de situaţia financiară a băncilor sau a furnizorilor de servicii de plăţi, potrivit Agerpres.

Marocul a interzis în 2017 criptomonedele dar publicul continuă să le folosească pe ascuns, ocolind restricţiile.

Oficialii Băncii Centrale a Marocului lucrează cu reprezentanţii FMI şi Băncii Mondiale pentru a evalua impactul monedei digitale bancare centrale asupra sistemului de plăţi, a declarat Jouahri la o conferinţă în Rabat.

Acesta a adăugat că instituţia, în colaborare cu Oficialii Băncii Centrale a Egiptului şi Băncii Mondiale explorează de asemenea folosirea CBDC transferuri transfrontaliere.

Un proiect de lege privind activele cripto este în prezent analizat de Ministerul de Finanţe, înainte de a fi adoptat, anunţa luna trecută Jouahri.

Conform unui studiu publicat anul acesta, aproape o treime din băncile centrale şi-au revizuit planurile de lansare a versiunilor digitale ale monedelor lor. Băncile centrale care au participat la studiu au fost întrebate dacă sunt mai puţin interesate de CBDC, ţinând cont de problemele legate de aceste active.

Rezultatele studiului arată că 67% nu şi-au schimbat abordarea în ultimul an, iar trei sferturi intenţionează să emită o monedă digitală, în timp ce 19% nu intenţionează să facă asta.

Alte răspunsuri arată atitudini diferite. Ponderea băncilor centrale înclinate să emită o monedă digitală a scăzut uşor, în timp ce ponderea celor care acum sunt mai puţin dispuse este de 15%, comparativ cu un nivel zero în 2022.

“Există clar o ezitare în privinţa acestui subiect. Foarte puţine bănci centrale au luat până acum decizia de a emite o monedă digitală, în pofida activităţii intense din acest domeniu”, se arată în studiul realizat de Institutul de cercetări OMFIF din Londra şi firma germană Giesecke+Devrient.

Conform studiului, 31% din instituţii au amânat calendarul pentru CBDC, inclusiv aproape jumătate din cele care sperau să emită o monedă digitală în următorii trei-cinci ani.

Studiul a arătat că “prezervarea suveranităţii politicii monetare a băncii centrale” rămâne principala motivare pentru introducerea CBDC, în special în economiile majore, cum ar fi zona euro.

Nigeria, Jamaica şi Bahamas au lansat deja monede digitale şi încă 44 de ţări, inclusiv Rusia, China, Australia şi Brazilia derulează proiecte pilot, conform think tank-ul Atlantic Council.

VIDEO Ministrul Sănătății anunță o revoluție de amploare în sistemul medical: Îmi cer scuze în fața pacienților! Îmi este rușine să mă uit în ochii lor

Rogobete: Nu orice spital trebuie să asigure orice tip de serviciu medical disponibil în România / Am ajuns în situaţia în care nu putem acoperi gărzi, avem spitale cu chirurg, dar fără anestezist / Am ajuns la o anomalie