Bătaie de joc la adresa simbolului național: gestul unui primar din Maramureș stârnește indignare / Se încalcă Constituția României

#image_title

O primărie din Maramureș a cumpărat, în toamna anului trecut, 100 de steaguri din tablă, care au costat peste 7.000 de euro. Astfel, fiecare „drapel metalic” a ajuns să coste 299 de lei plus TVA, adică peste 355 de lei (71 de euro bucata). Achziția s-a făcut de la firma Moblux Stradal din Slatina, prin sistemul centralizat de achiziții SICAP.

Așa arată descrierea steagului conform anunțului de achiziție:

„Steag (drapel ) din tablă zincată autocolantată față verso și folie de protecție prinsă pe cadru metalic din țeavă 20×20 cu suporți de prindere pe stâlp din platbandă și bandă perforată de prindere. Dimensiuni: înălțime 1 metru/lățime 0,5 metri.”

Asta în condițiile în care, prețul mediu pentru un drapel tricolor din material textil premium este în jur de 50 de lei (circa 10 euro), într-un cunoscut magazin online.

Pe de altă parte, trei metri de țeavă pătrată de 2 cm, o jumătate de metru pătrat de tablă subțire, niște autocolant, trei puncte de sudură și câteva cleme de prindere costă tot circa 50 de lei.

Pe lângă aspectul inestetic, steagurile din tablă nu respectă cerințele Constituției și nici ale Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, actul principal care reglementează drapelul național.

content-image

În comuna Sălsig, Maramureș, condusă de social-democratul Daniel Pop, drapelul României, cel mai important simbol național, este batjocorit în fiecare zi din cauza unei decizii neinspirate.

Zeci de „drapele” ale României, făcute din tablă zincată, sunt expuse pe stâlpii din comună, fiind murdărite, zi de zi, cu dejecții animale. Responsabil pentru această situație revoltătoare este același primar care merge la sesiuni de formare profesională pe litoral la all inclusive – Daniel Pop.

Conform legii române, steagul României trebuie să respecte anumite specificații clare privind dimensiunea, culorile, dispunerea lor și materialul.

Steagul României este reglementat prin Constituția României – art. 12 alin. (1) în care se arată: „Steagul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu.”

Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, care este actul principal care reglementează drapelul național, completată de Normele privind arborarea drapelului României și intonarea imnului național, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1157/2001, prevede foarte clar că „drapelul României se confecționează din stofă de calitate, în culori rezistente la intemperii.”

Mai exact, la art. 7 din Normele metodologice scrie: „Drapelul României se confecționează din stofă de calitate, în culorile albastru, galben şi roşu, dispuse în benzi verticale de dimensiuni egale, în ordinea menţionată, începând de la lance.”

Normele metodologice care stabilesc regulile afișării drapelului național (HG nr. 1157/2001) stabilesc indirect că drapelul trebuie să fie: integru, curat, neșifonat, cu culori vii și forme corecte. HG1157 prevede foarte clar că, dacă se deteriorează, trebuie înlocuit imediat.

Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României stabilește obligația de respect și demnitate față de simbolul național. Dacă un drapel este murdar cu fecale și totuși este arborat, fapta poate fi încadrată ca profanare (art. 236 Cod Penal); poate atrage răspundere penală; iar autoritatea responsabilă (primărie, instituție publică) are obligația de a-l înlocui imediat.

content-image

Codul Penal (art. 236) prevede: „Profanarea drapelului României, a unui însemn național, a stemei sau a imnului național se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Așadar, primarul din Sălsig își bate joc de drapelul național în două moduri: îl lasă expus pe zeci de stâlpi din comună, deși este murdărit de dejecții animale și afișează drapele din tablă, deși legea spune foarte clar că drapelul național se confecționează doar din stofă de înaltă calitate, cu culori rezistente la intemperii. În plus de aceasta, culorile sunt dispuse orizontal și nu vertical, așa cum cere Constituția, scrie adevarul.ro.

Având în vedere că primarul Daniel Pop nu a fost nici la sediul primăriei și nici nu a răspuns la telefonul mobil pentru a da explicații cu privire la „inovația” tricoloră, iar viceprimarul Dinu Pop ar fi fost în concediu, „Adevărul” a luat legătura cu consilierii locali din comuna Sălsig.

Dorel Taloș (PNL) crede că principala „calitate” a steagului din tablă este presupusa rezistență la intemperii.

„În cadrul comunității noastre și în Consiliul Local vin decizii ale căror detalii de multe ori nu se cunosc”, a susținut el. Întrebat dacă a cunoscut toate detaliile cu privire la decizia de cumpărare a steagurilor de tablă, consilierul a precizat: „În general cunoaștem lucrurile, dar cu steagurile că-s din tablă eu cel puțin nici n-am auzit și nici nu știu cât sunt de nocive, să zic așa, având în vedere că sunt montate tot timpul. Dacă ar rezista, nici n-ar fi rău. Dacă nu, într-adevăr, e o problemă. Deocamdată arată foarte bine, le-am văzut pe stâlpi”.

În ceea ce privește faptul că nu se respectă legea, Talos a susținut că nici n-a fost atent să vadă detalii precum faptul că pe steag culorile sunt postate în benzi orizontale, și nu verticale. „N-am văzut că, mă rog, aveam alte priorități. Numai după ce au fost montate am văzut și eu steagurile și așa mai departe. Lumea e împărțită, dar trebuie să recunoaștem că sunt și greșeli, dar sunt și lucruri bune. E complicată situația la mijloc”, a mai spus el.

Consilierul social-democrat Liviu Dulf a susținut că nu aude bine întrebarea reporterului și apoi nu a mai răspuns la telefon.

Șef de post Marius Dragomir întrebat dacă va lua măsuri cu privire la încălcarea legii cu privire la steagurile montate pe stâlpii din comună, a susținut că pentru asta este nevoie de o sesizare la Poliție.

Primăria Sălsig nu a răspuns nici la solicitarea scrisă transmisă pe adresa instituției.

Jucătorii echipei Liverpool, conduşi de căpitanul Virgil van Dijk, au ajuns în Portugalia, pentru înmormântarea lui Diogo Jota – VIDEO

Descoperire ireală într-un fir de praf de pe un asteroid: așa ceva nu trebuia să existe