În urmă cu câțiva ani, am descoperit că paharul din unele sticle de vin poate cântări la fel de mult ca și vinul din interior, dublând efectiv emisiile de transport ale vinului.
Am decis să încerc o trecere la vinul la cutie și, locuind în Franța la acea vreme, am găsit unele decente. Dar am descoperit și că o cutie deschisă constant în frigider m-a făcut să beau mai mult și, după ce m-am mutat înapoi în Marea Britanie, unde vinul bun la cutie părea mai greu de găsit, am renunțat la experiment, relatează BBC.
Deși am luat măsuri pentru a-mi reduce amprenta personală de carbon din lucruri precum alimente și transport , amprenta de mediu a consumului de alcool a rămas în mare parte în afara radarului meu. De fapt, alcoolului pare deseori să i se acorde mai degrabă o trecere gratuită tăcută atunci când vine vorba de discuții despre alegerile alimentare durabile. Așa că am decis să investighez mai detaliat cât de mult alcool contribuie de fapt la emisiile mele de carbon – și dacă mă pot bucura de el într-un mod mai durabil.
Un studiu suedez a constatat că consumul de alcool a generat în medie 52 kg de echivalent CO2 (CO2e) de persoană pe an, echivalentul a aproximativ patru fripturi sau 70 de pahare de lapte.
Primul meu port de escală a fost Megan Cook, cercetător la Centrul de Cercetare a Politicii de Alcool (CAPR) de la Universitatea La Trobe din Australia, care a publicat recent un apel pentru mai multe cercetări privind contribuția alcoolului la schimbările climatice și alte probleme de mediu. probleme.
„Există atât o lipsă de dovezi, cât și puțin consens cu privire la modul de măsurare a impactului alcoolului asupra mediului”, spune ea. „În prezent, estimările pot varia destul de mult în funcție de factorii luați în considerare și de modul în care sunt calculate estimările.” Aceste estimări arată, totuși, că alcoolul „are un impact substanțial” în ceea ce privește emisiile, spune Cook.
Un studiu din 2021 în Marea Britanie , de exemplu, a constatat că băuturile, în special ceaiul, cafeaua și alcoolul, contribuie cu aproximativ 15% din emisiile de gaze cu efect de seră din diete, în timp ce un studiu suedez din 2018 a concluzionat că alcoolul a contribuit în mod specific cu 3%.
Unii cercetători au sugerat o reducere a culturilor „de lux” cu nutriție scăzută utilizate pentru a face băuturi alcoolice, cum ar fi podgorii, ca o modalitate de a face dietele mai durabile și de a elibera pământul, deși alții au remarcat că acesta ar fi un „temă cultural controversat. ” .
Amprenta de carbon a alcoolului poate varia foarte mult în funcție de ceea ce este privit, cât de departe a parcurs și metoda utilizată pentru evaluarea acestuia. O analiză din 2022 a studiilor despre vin, de exemplu, a găsit amprente de carbon variind de la 0,15 la 3,51 kg echivalent dioxid de carbon (CO2e) per sticlă.
Chiar și atunci când comparăm aceleași etape ale ciclului de viață, „am găsit amprente de carbon cu diferențe de aproximativ șase ori între diferite vinuri”, spune Luís Pinto da Silva, profesor asistent în geoștiințe la Universitatea Porto din Portugalia și coautor al studiului.
O întrebare cheie pe care am vrut să o știu era dacă există vreo diferență clară de carbon între diferitele tipuri de alcool. În studiul suedez din 2018 , cercetătoarea Elinor Eva Mari Hallström de la Institutul de Cercetare din Suedia (Rise) și colegii săi au analizat exact acest lucru.
Folosind date auto-raportate de la 50.000 de oameni din Suedia, o țară cu un consum general de alcool similar cu cel al SUA , ei au calculat impactul asupra climei ciclului de viață al berii, vinului și băuturilor spirtoase. (Berea este alcoolul cel mai consumat în SUA : reprezintă 49% din consumul de alcool, comparativ cu 18% pentru vin și 34% băuturi spirtoase.)
Cu toate acestea, ajustate pentru mărimea porțiilor , berea și vinul sunt aproximativ egale: o bere standard de 3,5% de 12 oz (350 ml) ar avea o amprentă de aproximativ 0,28 kg CO2e, în timp ce un pahar de 5 oz (150 ml) de vin ar avea 0,32 kg CO2e. Între timp, o porție de 1,5 oz (40 ml) de băutură spirtoasă ar emite în medie doar 0,09 kg CO2e, mult mai puțin decât berea sau vinul.
Pentru o cină de Crăciun, ați economisi mult mai multe emisii schimbând o friptură cu o ciuperci Wellington minunată și luând un pahar suplimentar de vin – Kimberly Nicholas
O altă analiză care analizează o gamă mai largă de băuturi a constatat că cidrul are aproximativ dublu amprenta de carbon a berii, în timp ce vinul spumant și șampania au aceleași emisii ca și vinul, iar brandy/cognacul are emisii substanțial mai mari decât vodca, sherry și lichiorul de cafea.
În general, studiul suedez a constatat că consumul de alcool a generat în medie 52 kg de echivalent CO2 (CO2e) de persoană pe an, echivalentul a aproximativ patru fripturi sau 70 de pahare de lapte. Dar pentru cei 10% dintre persoanele cu cel mai mare consum de alcool, emisiile anuale au atins de patru ori această cantitate, iar consumul general de alcool în rândul bărbaților a generat cu 90% mai multe emisii decât în rândul femeilor.
Kimberly Nicholas, lector superior la Centrul Universității Lund pentru Studii de Sustenabilitate din Suedia, spune că este important să punem astfel de constatări în perspectivă în cadrul emisiilor generale.
În Suedia, notează Nicholas, consumul de carne per persoană duce la aproximativ o tonă de CO2e pe an – de aproximativ 20 de ori mai mult decât consumul de alcool. „Asta înseamnă că, pentru o cină de Crăciun, ai economisi mult mai multe emisii, schimbând o friptură cu o ciupercă delicioasă, de exemplu, și luând un pahar de vin în plus”, spune ea.
Iar pentru cei cu emițători mari din țările industrializate, majoritatea emisiilor provin din zbor și conducere , adaugă Nicholas. „Mâncarea [și băutura] este, de asemenea, o zonă importantă, dar este mult mai mică decât celelalte două”, spune ea.
Joseph Poore, directorul programului Oxford Martin privind sustenabilitatea alimentară de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, spune că există o mulțime de afaceri sustenabile interesante care încearcă să facă lucruri bune. „Cred că de fapt este doar un caz de a căuta afaceri durabile și de a încerca să le susținem”, spune el.
În ultimii ani, unele companii de bere au experimentat modalități de a-și reduce impactul asupra carbonului, de la încercarea de a-și compensa emisiile până la aprovizionarea cu orz prin agricultura regenerativă . Puteți cumpăra chiar bere preparată din cruste de pâine aruncate , împiedicându-le să ajungă la groapa de gunoi.
Unele companii de băuturi spirtoase transformă, de asemenea, fluxurile de deșeuri, cum ar fi pâinea veche, cornurile și produsele de patiserie , în vodcă.
Deși Poore se îndoiește de afirmațiile unor companii, el spune că altele au evaluări decente ale ciclului de viață în spate. Cu toate acestea, afirmațiile de sustenabilitate, adaugă el, „nu sunt bine reglementate în acest moment”.
Pinto da Silva spune că companiile ar trebui să cuantifice și să dezvăluie impactul produselor lor asupra mediului. De fapt, un inventar public detaliat al emisiilor este o modalitate bună de a discerne dacă o companie este cu adevărat serioasă în ceea ce privește reducerea carbonului.
Cel mai simplu și mai evident mod de a reduce emisiile de carbon din alcool este pur și simplu să bei mai puțin din el.
Totuși, spre deosebire de sfaturile clare date în alte domenii ale alimentelor (cum ar fi evitarea anumitor tipuri de carne sau pește ), există mai puține reguli clare despre cum să consumi alcool în mod durabil, îmi spune Poore.
Un singur sfat al lui Poore ar fi să luați în considerare cumpărarea de vin ecologic, din cauza cantităților mari de pesticide implicate în vinul convențional . Cele mai mari efecte de carbon provin din viticultură (creșterea strugurilor) și îmbuteliere , transportul și producția de vin contribuind într-o măsură mai mică.
Emisiile provenite de la cultivarea strugurilor provin de la motorina folosită la mașinile agricole și, într-o măsură mai mică, de la utilizarea îngrășămintelor, spune Pinto da Silva. Dar viticultura poate contribui și la eliminarea carbonului , adaugă el. „Sorurile sănătoase ale podgoriilor pot absorbi și stoca CO2 atmosferic. Dacă vegetația din apropiere este integrată și menținută în podgorie, acestea pot absorbi și stoca CO2 ca parte a biomasei lor”.
Astfel de procese de îndepărtare a carbonului pot fi „îmbunătățite de bune practici agro-mediu”, adaugă Pinto da Silva, contribuind la atenuarea impactului carbonului al producției de vin.
Practicile agricole organice și regenerative pentru creșterea sănătății solului, cum ar fi reducerea la minimum a lucrarii solului, eliminarea îngrășămintelor sintetice și introducerea mai multă biodiversitate, au fost folosite de mult timp în unele podgorii, în ciuda industrializării mai extinse a agriculturii. Dar acum câștigă o importanță din ce în ce mai mare ca o modalitate de a atenua și de a se adapta la impactul schimbărilor climatice.
Totuși, sticlele sunt cele pe care mai multe studii le consideră a fi principala contribuție la amprenta de carbon a vinului, spune Pinto da Silva.
Spre deosebire de majoritatea alimentelor, spune Nicholas, cercetările arată că ambalajele reprezintă de fapt o parte substanțială din emisiile de alcool. Acesta este în special cazul băuturilor spirtoase și vinului , unde numai producerea ambalajelor reprezintă aproximativ o treime din amprenta de carbon .
Potrivit Systembolaget , un lanț de magazine de băuturi alcoolice deținute de guvern din Suedia, cutiile și pungile sunt cea mai ecologică modalitate de a ambalaj alcool, urmate de cutii de carton, sticlă returnabilă și cutii. Sticla este de departe cea mai consumatoare de carbon, o constatare susținută de alte cercetări .
Fabricarea sticlei are un consum intens de carbon , iar greutatea sticlei contribuie, de asemenea, în mod puternic la kilometri de hrană. „Practic, este nevoie de multă energie pentru a topi nisipul în sticlă și o mulțime de energie vine din combustibilii fosili chiar acum; sticla este grea și este nevoie de energie pentru a o transporta”, spune Nicholas.
Sticlele de vin din sticlă au câștigat încet în greutate în ultimele decenii , iar acum cântăresc 550 g (19 oz) în medie . Acest lucru a fost atribuit unei percepții conform căreia oamenii asociază sticlele mai grele, numite de unii sticle „culturist” , cu vin de calitate superioară.
Pe măsură ce producătorii încearcă să-și reducă amprenta de carbon, unii se îndreaptă către sticle de vin mai ușoare , care pot cântări chiar și 330 g (12 oz) . Unele magazine fără pachete experimentează și cu sticle de vin reutilizabile: un magazin de vinuri la care mergeam în Londra avea întotdeauna o cutie excelentă de roșu, alb și trandafir cu care ai putea umple sticle reutilizabile pentru 10 GBP (12,75 USD).
Vinul de tip bag-in-a-box a fost introdus pentru prima dată în anii 1970 și asocierea sa cu vinul ieftin a făcut ca în unele locuri să devină o reputație proastă , dar este de fapt o modalitate excelentă de a transporta și depozita vinul și a cunoscut o renaștere. în ultimii ani pe măsură ce vinificatorii încearcă să reducă emisiile.
Fiind realizate din plastic și carton, cutiile de vin sunt mult mai ușoare decât sticla, iar mecanismele lor sunt grozave pentru a evita ca vinul să fie expus la oxigen deoarece este într-o sticlă deschisă, ceea ce înseamnă că vinul rămâne proaspăt timp de trei sau patru săptămâni după deschidere.
Bineînțeles, există și dezavantaje: tinde să vină în cutii de 3-5 litri, echivalentul a patru până la șapte sticle de vin: mult vin de ajuns în doar câteva săptămâni. De asemenea, are o perioadă de valabilitate mai scurtă decât vinul îmbuteliat, așa că este potrivit doar pentru vinul pe care îl veți bea în curând, nu pentru învechire. Plasticul este, de asemenea, mult mai puțin reciclabil decât sticla reciclabilă la nesfârșit , spune Poore, care poate fi, de asemenea, teoretic returnată pentru reutilizare. Cu toate acestea, pentru a beneficia de beneficiile ambalajelor reciclabile sau reutilizabile, trebuie să le reciclăm sau să le reutilizam, iar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, spune Cook. În SUA, de exemplu, rata de reciclare a sticlei a fost de doar 31% în 2018 .
În timpul căutării mele pentru alcool cu emisii reduse de carbon, am cumpărat o cutie de vin pe care să mă gândesc la o petrecere de Crăciun și intenționez să experimentez mai multe pentru a vedea dacă pot găsi niște vinuri la cutie care îmi plac.
Dar este clar că există o lipsă de informații bune despre cum să reduceți impactul de carbon al alcoolului ca consumator. „Nu este vorba doar despre indivizi aici – avem nevoie de coordonare intraguvernamentală globală pentru a aborda schimbările climatice și pentru a ține industria alcoolului să răspundă pentru impactul lor asupra climei”, spune Cook.
Cel mai simplu și mai evident mod de a reduce emisiile de carbon din alcool este pur și simplu să bei mai puțin din el, spune ea. Acest lucru ar avea, de asemenea, efecte benefice asupra sănătății: aproximativ 178.000 de oameni mor din cauza consumului excesiv de alcool în fiecare an în SUA și, cu cât beți mai puțin, cu atât este mai mic riscul pentru o gamă largă de efecte asupra sănătății , inclusiv cancerul de sân și cancerul colorectal . Este demn de remarcat faptul că guvernul SUA recomandă nu mai mult de o băutură pe zi pentru femei și adulți peste 65 de ani și nu mai mult de două pentru bărbați.
Cercetările au arătat că paharele pe care le folosim pentru a bea vin au crescut treptat în dimensiune și că acest lucru ar putea influența cât de mult bem. În Marea Britanie, cercetătorii au cerut recent guvernului să nu mai servească berea în pahare de 0,6 litri, după ce un studiu a arătat că i-au determinat pe oameni să bea mai mult în comparație cu paharele mai mici.
Cele mai importante concluzii ale mele sunt să mă concentrez pe consumul de cantități mai mici de băuturi alcoolice de mai bună calitate și, în special, să caut producători care folosesc practici agricole regenerative (cum ar fi accentul pe biodiversitate), energie regenerabilă și ambalaje durabile. După cum spune Poore, „consumă mai puțin și mai bine”.
Totuși, un punct de la Nicholas îmi rămâne în cap: pentru același impact climatic ca un zbor dus-întors între New York și Londra, calculează ea, ai putea bea aproximativ 1.250 de sticle de vin. „Așa că [ai putea] avea multe seri minunate în jurul mesei, savurând un vin frumos în loc de un weekend la New York sau Londra.”