Sute de oameni s-au adunat la Tel Aviv și Ierusalim pentru a protesta față de demiterea ministrului Apărării Yoav Gallant la puțin timp după anunțul oficial.
Poliția a instalat baricade în apropierea reședinței premierului Benjamin Netanyahu din Ierusalim și a sediului IDF din Tel Aviv, potrivit The Times of Israel.
Anul trecut, o încercare a lui Netanyahu de a-l concedia pe Gallant a provocat proteste de amploare, forțându-l în cele din urmă pe Netanyahu să renunțe.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat marți seara că îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant. Prim-ministrul a invocat lipsa de încredere reciprocă. Gallant va fi înlocuit de ministrul de Externe, Israel Katz, iar ministrul fără portofoliu Gideon Sa’ar îl va înlocui pe Katz.
Netanyahu a afirmat, într-un comunicat, că au existat „diferenţe semnificative” între el şi Gallant în gestionarea campaniei (militare) şi că „aceste diferenţe au fost însoţite de declaraţii şi acţiuni care contrazic deciziile guvernului şi deciziile cabinetului”.
În urmă cu trei luni, premierul israelian i-a reproşat ministrului apărării o serie de declaraţii făcute în cadrul unei comisii parlamentare, în care a pus la îndoială conceptul de „victorie absolută” asupra grupării islamiste palestiniene Hamas.
„Atunci când adoptă naraţiunea anti-Israel, Gallant subminează şansele de a se ajunge la un acord pentru eliberarea ostaticilor” deţinuţi în Fâşia Gaza, a declarat biroul prim-ministrului israelian într-un comunicat.
Israel Katz, noul ministru al Apărării israelian
„O păcăleală”
Ministrul apărării, care în trecut şi-a exprimat nemulţumirea faţă de Netanyahu din cauza lipsei unui plan clar pentru enclava palestiniană după încheierea ostilităţilor, declarase în cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru afaceri externe şi securitate din Knesset (parlamentul israelian) că acest concept de victorie absolută este „o păcăleală”. „Motivul pentru care acordul (de încetare a focului) întârzie este Israelul, printre altele”, a declarat ministrul, potrivit cotidianului israelian Maariv, care a publicat comentariile sale.
Aceste disensiuni între prim-ministru şi ministrul său al apărării intervin în toiul negocierilor pentru un acord de armistiţiu în Fâşia Gaza pentru eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi în continuare în enclavă.
Netanyahu încercase deja să-l demită pe Gallant în martie anul trecut din cauza opoziţiei ministrului faţă de reforma judiciară (care urmărea să confere Parlamentului un control mai mare asupra organelor judiciare ale ţării), dar a fost nevoit să-l menţină în funcţie după ce decizia sa a provocat o exacerbare a protestelor deja puternice împotriva sa.