Primele două economii din UE au avut mult timp viziuni diferite cu privire la promovarea energiei nucleare pentru a fi atinse ţintele cu privire la emisiile de CO2, ceea ce a întârziat elaborarea politicilor necesare pentru combaterea schimbărilor climatice în blocul comunitar.
Franţa, care îşi obţine aproximativ 70% din electricitatea sa din centrale nucleare, este principalul susţinător al energiei atomice în Europa. Germania, care şi-a închis centralele sale nucleare, a considerat energia nucleară drept una cu emisii reduse de carbon dar nu una regenerabilă.
Cu toate acestea, noul cancelar german Friedrich Merz, care a catalogat drept o greşeală decizia de a închide centralele nucleare, a promis o resetare a relaţiilor cu Franţa.
Un oficial francez a confirmat un articol publicat anterior de Financial Times, conform căruia Germania a semnalat că renunţă la opoziţia sa îndelungată faţă de energia nucleară, într-o mişcare care marchează o apropiere strategică de Franţa.
Oficialul a arătat spre un editorial comun semnat de cancelarul Friedrich Merz şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi publicat la începutul acestei luni în „Le Figaro”, în care cei doi lideri au spus că ţările lor „îşi vor realinia politicile energetice pe baza neutralităţii climatice, competitivităţii şi suveranităţii”. „Asta presupune aplicarea principiului neutralităţii tehnologice, asigurarea tratamentului non-discriminatoriu a tuturor energiilor cu emisii reduse de carbon din UE”, au spus cei doi lideri.
Energia nucleară cunoaşte o relansare în Europa, Belgia adoptând o lege care opreşte o planificată închidere a centralelor nucleare, iar Suedia şi unele ţări din Europa Centrală intenţionează să construiască noi reactoare nucleare.