Primăria Oradea va lansa la începutul lunii decembrie o nouă licitaţie pentru achiziţia aparatelor de radiologie necesare pentru sistemul de telemedicină, fiindcă cele livrate de o firmă din Bucureşti nu sunt adecvate proiectului, unic în ţară, neputând fi controlate de la distanţă, a declarat marţi directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş.
„Vrem să clarificăm unele aspecte, apărute online, legate de cele şase aparate radiologice achiziţionate de Municipiul Oradea şi spitalele din judeţ, aparate incluse în proiectul strategic finanţat din fonduri transfrontaliere. Aş compara sugestiv ceea ce noi am cerut prin achiziţie: noi am comandat o maşinuţă cu radiotelecomandă şi ne-a fost livrată una cu telecomandă cu fir. Firma încearcă să ne convingă să recepţionăm ce ne-a livrat, nu ce am solicitat prin achiziţie”, a precizat într-o conferinţă de presă şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea.
În contextul unor proiecte importante realizate pentru modernizarea spitalelor orădene şi din judeţ, Marius Moş a explicat că au fost achiziţionate, dar nu au fost recepţionate, şase aparate de radiologie: două în cele două spitale mari din Oradea şi câte unul în cele patru spitale teritoriale din judeţ (Salonta, Marghita, Beiuş şi Aleşd).
Potrivit medicului Hadrian Borcea, şeful UPU – SMURD Bihor, prezent la conferinţa de presă, aceste aparate care trebuiau să funcţioneze prin operare de la distanţă ar asigura accesul facil al populaţiei la radiografii în zonele judeţului din afara municipiului reşedinţă, cu asigurarea permanenţei de specialitate de la Spitalul Judeţean din Oradea. Aşa cum a văzut la Bruxelles şi în America, sistemul poate funcţiona foarte bine, asigurând o arie largă de acoperire, cu un număr mare de beneficiari.
Firma Proton Impex din Bucureşti, care a câştigat licitaţia, cu 60.000 de euro pe aparat, faţă de valoarea estimată de 125.000 de euro, şi-a asumat că va livra şi monta sistemul solicitat, însă pe parcursul livrării şi punerii în funcţiune a echipamentelor au existat numeroase sincope.
„Până la urmă, aparatele au fost livrate, instalate în încăperile destinate, dar sistemul nu e unul funcţional. Pe parcursul acestui contract au existat o serie de presiuni. Firma a venit însoţită de avocat. A angajat o firmă de recuperări şi în cele din urmă am ajuns în instanţă. Noi nu vom ceda presiunilor şi avem încredere că justiţia îşi va spune cuvântul”, a spus Marius Moş.
Mai mult, acesta a anunţat că instituţia va solicita firmei daune echivalente cu suma estimată pentru achiziţia aparatelor, circa 600.000 de euro.
Şeful UPU-SMURD a afirmat că, având toate spitalele din judeţ interconectate într-un sistem de stocare a imaginilor, inclusiv ecografele, acesta permite analiza şi interpretarea de către un medic specialist a tot ceea ce este stocat.
„Este un proiect amplu, integrator, să putem asista pacientul acolo unde este. Acesta a fost conceptul principal. Să nu facă pacientul 120 de km, Beiuş-Oradea, şi retur, ci să fie asistat la Beiuş, inclusiv prin această expunere la aparatul de radiologie la distanţă”, a precizat medicul specialist, expert şi consultant în mai multe proiecte de sănătate, pe plan naţional şi internaţional.
Din patru oferte la achiziţii, a afirmat Borcea, firma Proton şi-a asumat „prin declaraţie pe proprie răspundere că aparatul va face ceea ce se doreşte prin proiect, dar fără a oferi niciun element tehnic”, dar încercările de a porni sistemul, inclusiv cu un soft improvizat şi un robot ataşat, nu au dat rezultatele scontate.
„O mare surpriză a venit la mijloc de octombrie, când, în urma unui demers al Primăriei Oradea, producătorul japonez al aparatelor ne-a trimis o scrisoare că aparatul lor nu este destinat pentru aşa ceva (n.r. – de la distanţă), nu poate fi folosit în siguranţă în aceste condiţii şi că nu este de acord cu instalarea unor softuri improvizate şi nici cu modificări ale aparatelor. Practic, acea declaraţie pe proprie răspundere a fost dată în fals”, a spus dr. Borcea.
Deoarece primăria nu a plătit firmei cei 360.000 euro conveniţi prin contract, în ciuda unor „presiuni” făcute de furnizor, firma a pornit proces la Tribunalul Bihor.
„Au fost atât de neprofesionişti, încât eu sper să nu mai am de a face cu ei. În ultimele şase-şapte luni, au fost foarte multe elemente care au dus la neconformitatea şi a aparatului şi ca funcţionare a sistemului, Doar atât vă mai spun: cel care a venit să prezinte aparatul, să te instruiască, pur şi simplu citea din manual cum se face una, alta. Iar la telefonul lor de Service 24/7, asumat prin declaraţie, am sunat în trei zile şi nu a răspuns niciodată cineva; la ultima recepţie, patronul i-a spus colegului: ‘cred că ar trebui noi să ne facem chestia aia de service'”, a declarat şeful UPU-SMURD Bihor.
Marius Moş a afirmat că, după lansarea pe SEAP a noii achiziţii, la începutul lunii decembrie, în circa şase luni procedura ar putea fi finalizată, iar până la finele anului următor sistemul de radiologie la distanţă să fie complet funcţional. De asemenea, deoarece sistemul care se doreşte să fie implementat în Bihor ar fi unic în ţară, el a anunţat că va face demersurile necesare la autoritatea de reglementare, CNCAN, pentru certificarea aparaturii, în prezent autoritatea dând avize doar pentru echipamentele care sunt deja în funcţiune. AGERPRES/(A – autor. Eugenia Paşca, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)