Bihor: Lipsa controlului noxelor, o deficienţă constatată de inspectorii de muncă în unităţi din industria metalurgică

Inspectorii de muncă au verificat, în perioada 11 aprilie – 11 septembrie 2024, opt unităţi din industria metalurgică privind modul în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor, una dintre deficienţele constatate fiind lipsa controlului noxelor.

Potrivit comunicatului de presă al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, s-au verificat aspectele privind securitatea şi sănătatea în muncă în două etape. În prima etapă s-au efectuat controalele, iar în a doua etapă s-a verificat îndeplinirea măsurilor dispuse.

Angajaţii ITM au aplicat 33 avertismente şi au dispus 33 măsuri de remediere a deficienţelor constatate.

Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost: lipsa controlului noxelor, lipsa verificării instalaţiei electrice, lipsa marcajelor de circulaţie internă, nedelimitarea căilor de acces pietonal de calea de rulare a mijloacelor de transport, nemarcarea căilor de circulaţie, blocarea căilor de acces cu diferite materiale, lipsa verificării recipientelor butelii, lipsa monitorizării sistemelor şi dispozitivelor de protecţie, precum şi neasigurarea echipamentelor de protecţie colectivă pentru a preveni căderea lucrătorilor.

Sursa menţionează că lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea în unităţile din industria metalurgică (diviziunea CAEN 24) sunt supuşi unor riscuri deosebite, din cauza mediului specific – pericol de incendiu, explozie, emisii majore de noxe.

„Deşi numărul de accidente de muncă mortale se menţine relativ scăzut în acest domeniu de activitate, se înregistrează un număr ridicat de accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă şi invaliditate”, se precizează în comunicat.

Ca urmare, au fost efectuate controale tip „sistem” în întreprinderile mari (cu peste 250 lucrători), care desfăşoară activităţi din industria metalurgică – diviziunea CAEN 24 (inclusiv unităţi din alte domenii CAEN care aplică procese specifice industriei metalurgice).

Prin această acţiune, inspectorii muncii şi-au propus ca obiective diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatorii din industria metalurgică sau care îşi desfăşoară activitatea în astfel de unităţi, creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă în societăţile comerciale din domeniile de activitate sus-menţionate, precum şi eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în activităţile specifice ale societăţilor comerciale din domeniile de activitate vizate de acţiune. AGERPRES/(AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: www.agerpres.ro

VIDEO Scârțâie serios marele proiect pus în mișcare de România, Grecia, Bulgaria și Ungaria

Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic în judeţul Alba; investiţia, aproape 900.000 de euro