Biró Rozália (UDMR): Neimplicarea vârstnicilor în viaţa socială este o mare risipă

Deputatul bihorean Biró Rozália, preşedinta Organizaţiei de femei a UDMR, a declarat joi, în contextul marcării Zilei internaţionale a persoanelor vârstnice, că neimplicarea în viaţa socială a pensionarilor şi nefolosirea experienţei acestora este o mare risipă şi un aspect al vieţii societăţii care trebuie schimbat.

Potrivit acesteia, în prezent în ţara noastră sunt 3,97 de milioane de pensionari, adică persoane cu vârste de peste 65 de ani, din care 1,9 milioane trăiesc singuri, dintr-o pensie lunară în medie de 2.000 de lei.

„Afirm cu tărie că este enorm de important să ne îndreptăm atenţia către persoanele pensionare. Cifrele foarte mari ne atrag atenţia asupra aspectului cantitativ, pentru că, din punct de vedere calitativ, nu putem să le estimăm valoarea, este inestimabilă. Cercetările şi sondajele arată, dar şi din experienţa noastră care lucrăm de 20 de ani cu pensionari, că problema majoră a acestora este izolarea socială. După ziua pensionării când îi felicităm cu un buchet de flori, a doua zi le-am uitat numărul de telefon. Este o mare risipă şi un aspect al vieţii noastre sociale care trebuie schimbat fundamental”, a declarat parlamentarul Biró Rozália.

Potrivit acesteia, nu doar că nu ar trebui lăsaţi să se retragă definitiv din viaţa socială, ci ar fi nevoie să fie readuşi în viaţa activă, să le fie asigurate servicii sociale şi de sănătate de calitate şi să se lucreze la mentalitatea publică, pentru a le acorda atenţie, respect, apreciere şi deschidere faţă de acestea.

Biró Rozália consideră că astfel de măsuri se pot iniţia şi aplica la nivel local, aşa cum au fost centrele multifuncţionale în Oradea pe care le-a inaugurat când a fost viceprimar de Oradea. La nivel naţional, ea a amintit Telefonul Vârstnicului, înfiinţat de Fundaţia Regală Margareta, o linie telefonică gratuită şi confidenţială, care răspunde nevoilor tuturor vârstnicilor din România, fie de informare, consiliere, sprijin practic sau emoţional.

„Este mult prea puţin. Şi nu este de stat. Este o fundaţie. Statul trebuie să conştientizeze că sunt nu una, ci foarte multe societăţi civile care sprijină prin activităţile lor pensionarii, dar care, la rândul lor, aceste asociaţii trebuie sprijinite de administraţiile locale şi centrale, pentru că grija pentru generaţiile de aur este o obligaţie şi responsabilitate a comunităţii”, a subliniat Biro.

Încă din 20024, Organizaţia de Femei a UDMR se preocupă de viaţa pensionarilor din comunitate, scop în care a şi înfiinţat Asociaţia pensionarilor maghiari din Partium. Preşedinta acestei asociaţii, Szilágyi Ibolya, a prezentat primul număr al revistei Szep kor (Vârstă frumoasă), editat de asociaţie, publicat în o mie de exemplare şi distribuit în Bihor. De asemenea, a făcut cunoscute o serie de activităţi ce vor avea loc în lunile următoare printre care, în 19 octombrie, un festival al corurilor de pensionari din România şi Ungaria (15 coruri), dar şi un bal al pensionarilor.

UDMR a sprijinit deschiderea şi funcţionarea, în ţară, a 47 de cluburi de pensionari maghiari, în care vârstnicii pot socializa în cadrul diferitelor evenimente. Lidera femeilor din Uniune i-a anunţat pe cei care doresc să participe că în aceste cluburi au loc şi cursuri de comunicare digitală. După ce a avut mare succes în perioada pandemiei, UDMR va relua acţiunea naţională telefonică „Ne auzim”, prin care sunt contactaţi pensionarii singuri pentru a le afla nevoile şi a le asigura hrană şi medicamente.

Conform datelor prezentate de Biro Rozalia, citând date INS, în România fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze (ridicându-se la 123,8 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani), ecartul (diferenţa n.r.) dintre populaţia vârstnică de 65 ani şi peste şi populaţia tânără de 0-14 ani ajungând la 736.000 persoane, în creştere faţă de 669.000 persoane la 1 ianuarie 2023.

Procentul persoanelor de peste 65 de ani a crescut de la 19,7% în 2023 la 20% în 2024, în timp ce ponderea copiilor sub 14 ani a stagnat la 16,2%. Din cele 3,97 milioane de pensionari, circa 900.000 au vârste de peste 80 de ani, 150.000 sunt peste 90 de ani şi 13.000 au depăşit 100 de ani.

În fiecare an la 1 octombrie este marcată Ziua internaţională a persoanelor vârstnice în vederea promovării drepturilor acestora, dar şi a unei imagini pozitive a îmbătrânirii, prin incluziune socială. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Triunghiul amoros care a cutremurat Formula 1: Doi piloți și o influenceriță sunt implicați în scandalul momentului

Ambasadorul Gebauer: Mesajul Zilei Unităţii Germane este unul al speranţei şi al curajului