BNR a autorizat operarea, pe teritoriul României, a sistemului de plăţi instant Blik Romania

Banca Naţională a României (BNR) anunţă că a autorizat operarea, pe teritoriul României, a sistemului de plăţi instant Blik Romania, care va asigura decontarea tranzacţiilor de plată din comerţul electronic, cu valori maxime de 50.000 lei.

”În data de 1 octombrie 2024, Consiliul de administraţie al BNR a autorizat operarea, pe teritoriul României, a sistemului de plăţi instant BLIK ROMANIA. Acesta va fi administrat şi operat de către societatea BLIK ROMANIA SA, şi va asigura decontarea tranzacţiilor de plată din comerţul electronic, cu valori maxime de 50.000 lei”, anunţă BNR.

Compania Blik, lider pe piaţa de sisteme de plăţi din Polonia, s-a lansat în România, a doua cea mai mare piaţă din Europa Centrală şi de Est, în martie 2023. Peste 13 milioane de utilizatori folosesc deja sistemul în Polonia.

”Banca Naţională a României va monitoriza permanent sistemul BLIK ROMANIA în vederea asigurării bunei funcţionări a sistemelor de plăţi din România, precum şi pentru asigurarea stabilităţii financiare”, precizează BNR.

Blik este un sistem de plăţi disponibil în aplicaţiile de mobile banking, conectat la un cont bancar pentru care nu este nevoie ca utilizatorul să aibă un card fizic sau virtual. Acesta permite plata în magazine online şi la terminale de plată tradiţionale, precum şi retragerea numerarului de la bancomate.

Plata prin Blik presupune generarea unui cod de şase cifre unic şi valabil timp de două minute în aplicaţia băncii, care este apoi introdus online, la un terminal sau la un bancomat, pentru a iniţia tranzacţia. Ulterior, fiecare tranzacţie este confirmată în aplicaţia mobilă a băncii.

Din 2015 până la sfârşitul anului 2022, în sistem au fost finalizate aproape 2,8 miliarde de tranzacţii în valoare de 78,7 miliarde euro.

Blik România a fost înscrisă în Registrul Comerţului la începutul lunii decembrie a anului 2022. În martie 2023, consiliul de conducere al Blik România, condus de Ryszard Drużyński’ în calitate de preşedinte, va depune o cerere la Banca Naţională a României (BNR) pentru aprobarea sistemului de plăţi în lei. Odată cu obţinerea avizului legal al autorităţii de reglementare şi demararea operaţiunilor, sistemul de plată Blik va fi decontat în lei şi va fi disponibil tuturor cumpărătorilor şi emitenţilor care au un cont BNR deschis, cu acces la sistemul ReGIS.

Blik este o metodă de plată rapidă care le permite utilizatorilor să plătească online, la terminalele tradiţionale (POS) folosind codul Blik, precum şi să retragă bani de la bancomate. Brandul este deţinut de Polish Payment Standard şi este co-deţinut de cele mai mari bănci din Polonia.

 

Uniunea Europeană dă Ungaria în judecată la CJUE cu privire la legea ”suveranităţii” lui Orban

Produsele cu maia, fuziunea culinară şi echilibrul nutriţional, principalele tendinţe în industria panificaţiei şi cofetăriei (studiu)