Boala neidentificată, care circulă în Republica Democrată Congo (RDC), este o formă severă de malarie, a declarat marţi Ministerul Sănătăţii din această ţară.
La începutul acestei luni, autorităţile locale au declarat că boala a ucis între 67 şi 143 de persoane într-o provincie din sud-vestul ţării în luna noiembrie. Simptomele bolii sunt febră, dureri de cap, tuse, secreţii nazale şi dureri corporale.
„Misterul a fost în sfârşit rezolvat. Este un caz de malarie severă sub forma unei boli respiratorii”, a declarat marţi Ministerul Sănătăţii într-un comunicat, adăugând că malnutriţia din zonă a slăbit populaţia locală, făcând-o mai vulnerabilă la boli.
În comunicat se mai precizează că au fost raportate 592 de cazuri, din octombrie, cu o rată de mortalitate de 6,2%.
Rapoartele privind o boală necunoscută au stârnit îngrijorare şi au determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să trimită o echipă de investigatori în această zonă izolată din RDC.
Oficialii au indicat că există niveluri ridicate de insecuritate alimentară şi malnutriţie în zonă, care ar putea exacerba impactul bolilor cunoscute, inclusiv malaria. OMS a subliniat, de asemenea, „acoperirea scăzută a vaccinării şi accesul foarte limitat la diagnosticare şi la gestionarea de calitate a cazurilor”.
Malaria ucide încă aproape 600.000 de persoane pe an la nivel mondial, iar 12 % din aceste decese au loc în RDC.
Ministrul provincial al sănătăţii, Apollinaire Yumba, a declarat pentru Reuters că medicamentele anti-malarie furnizate de OMS au fost distribuite în spitalul principal şi în centrele de sănătate din zona de sănătate Panzi.
Un purtător de cuvânt al OMS a declarat că mai multe truse medicale pentru cazurile moderate şi critice urmau să sosească miercuri.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat săptămâna trecută că 10 eşantioane timpurii de la pacienţi din RDC care prezentau simptomele unei boli nediagnosticate au fost testate pozitiv pentru malarie, dar că nu a exclus posibilitatea ca aceştia să aibă şi alte boli.