Boli grave din sfera stomatologică se pot dezvolta şi pot avansa fără simptome evidente, atrage atenţia medicul Lorelei Nassar, chirurg oro-maxilo-facial şi implantolog. Controlul preventiv reprezintă ”o oportunitate ca şi afecţiunile insidioase să fie diagnosticate şi să fie aplicat tratament complet şi corect şi din timp”, arată ea.
”Sunt foarte multe situaţii în care mulţi dintre noi nu-şi dau seama de evoluţia anumitor statusuri dentare, durerea e semnalul organismului că ceva e în neregulă în corpul nostru. Când te doare te duci la medic. Din nefericire, nu avem această conştientizare, să mergem la medic şi pentru prevenţie, când nu te doare, să mergem la medic odată la un an de zile pentru analize generale, să mergem la stomatolog odată la jumate de an pentru o igienizare periodică, un control periodic. Şi atunci, acestea sunt oportunităţi ca şi afecţiunile insidioase să fie diagnosticate şi descoperite şi să fie aplicat un tratament pertinent, complet şi corect şi din timp”, a afirmat, luni seară, la , Lorelei Nassar, chirurg oro-maxilo-facial şi implantolog la Clinica de Implantologie Lorelei Nassar.
Medicul a dat exemple de afecţiuni care pot avea consecinţe serioase, dar care în lipsa unor controale periodice pot fi descoperite când este foarte târziu.
”În situaţiile în care nu avem durere, ca de pildă afecţiuni parodontale, o boală parodontală ce avansează fără niciun fel de simptom de durere, pacienţii deseori nu pot să monitorizeze evoluţia acestei boli şi îşi dau seama mult prea târziu că statusul este foarte avansat, că pot să aibă nevoie, de pildă, să extragă toţi dinţii şi că se impun măsuri critice. Similar acestor situaţii sunt şi afecţiuni ca şi chisturi dentare, care progresează fără niciun semn de durere şi pot să prindă. Chistul, de fapt, este o cavitate goală în interiorul osului, ce se poate dezvolta datorită unei infecţii dentare tăcute pentru că deseori corpul nostru este atât de puternic încât el are capacitatea de a minimaliza semnele de boală şi atunci reduce infecţia la tăcere, deci ea progresează insidios şi fără niciun fel de simptom în exterior şi atunci aceste chisturi se dezvoltă până la a prinde dimensiuni cât, să zicem, jumate de maxilar. În aceeaşi categorie aş include şi afecţiuni ca şi tumori, tumori benigne, tumori maligne care tot la fel progresează fără simptome. Să ne aducem aminte, deseori şi în cazul cancerelor din restul organismului, ele sunt descoperite absolut accidental. La fel se întâmplă şi în cazul maxilarelor”, a explicat Lorelei Nassar.