Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, afirmă că România are ”un spectru politic pulverizat”, în care o coaliţie care să aibă puterea trebuie să fie compusă din mai multe partide. Bolojan admite că în politică a spune adevărul, chiar dacă acesta nu convine, este ”un model costisitor”, însă subliniază că politicienii care ”se urcă pe val” fac promisiuni care se dovedesc a fi ”păcăleli electorale”.
Ilie Bolojan este de părere că România are ”un spectru politic pulverizat”, arătând că nu există nicio forţă politică care să aibă mai mult de 25% pondere în Parlament şi este nevoie de cel puţin două-trei partide care să formeze o coaliţie.
El a spus, miercuri seară, la podcastul „Friendly fire”, că în România clasa politică se confruntă cu o criză de încredere.
”Va fi nevoie probabil de ani de zile pentru a recâştiga încrederea. Gândiţi-vă că astăzi niciun om politic din România nu mai are o cotă de încredere mai mare de 25-30%. Dacă cel care va fi ales preşedinte din această competiţie de candidaţi, va intra în turul 2 cu, nu ştiu, cu 20-25-30%, deci din şapte electori, nu ştiu, din zece electori, şapte nu îl vor vota. Va fi un vot în turul 2, dar nu e un vot, să spunem, pozitiv, este un vot de reconfigurare, faptul că n-am reuşit în aceşti ani, în lumea politică, să construim încredere ne poate afecta serios pe termen lung într-o situaţie de criză”, a susţinut Bolojan.
Preşedintele interimar a adăugat că în politică a spune adevărul, chiar dacă acesta nu convine, este ”un model costisitor” care ”nu întotdeauna este de succes”, însă a subliniat că politicienii care ”se urcă pe val” fac promisiuni care se dovedesc a fi ”păcăleli electorale”.
”A te urca doar pe val poate să-ţi aducă nişte voturi la un moment dat, dar după aceea livrabilele tale lasă de dorit, angajamentele tale sunt anulate de realitate, iar promisiunile tale devin o păcăleală electorală. (…) Dacă dai veşti proaste sau anunţi ceva care se va întâmpla, care nu este bine, trebuie să vină data respectivă ca să fie validată între timp. Memoria socială şterge anumite date şi înseamnă şi foarte mult efort, înseamnă consecvenţă ca prin ceea ce faci să demonstrezi că în timp ai avut dreptate. Varianta de a fi populist este mai ieftină, este mai uşoară, e mai uşor de practicat, de a valorifica fricile din societate, de a aborda temele care sunt de actualitate. Nu înseamnă că un slogan electoral înseamnă rezultate, înseamnă acţiune, înseamnă proiecte sau că divizarea societăţii, aşa cum se întâmplă şi cum se speculează, înseamnă soluţii la inflaţie, la dezechilibrele economice”, a adăugat preşedintele interimar.