Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marţi, că nu poţi să ai o politică externă bună dacă n-ai autoritate în interior, dacă în interior eşti praf şi pulbere şi e nevoie să cadă de acord, toate forţele politice, că anumite zone ale politicii externe trebuie să fie scoase din zona de dispută.
”Poţi să fii în NATO, poţi să fii în Uniunea Europeană, dar nu-i totuna, care este statutul tău acolo şi cred că pentru a putea ajunge la potenţialul nostru maxim în politica externă, e nevoie să cădem de acord forţele politice că anumite zone ale politicii externe trebuie să fie scoase din zona de dispută, că ne place o administraţie europeană sau alta, că avem nişte afinităţi mai mari cu o familie politică europeană sau cu o altă familie politică europeană”, a declarat preşedintele interimar Ilie Bolojan la Rock FM.
”Relaţia cu Uniunea Europeană este o chestiune pe care ar trebui să o scoatem din zona de dispute politice, pentru că dacă ne-am dezvoltat în aceşti ani, asta a însemnat apartenenţa la Uniunea Europeană, acces la pieţe, la tehnologii, investiţii şi aşa mai departe. A doua chestiune este relaţia cu Statele Unite ale Americii. Din nou putem să simpatizăm acţiunile unei administraţii democrate, republicane, dar trebuie să înţelegem că acest cod de apărare care este NATO, se bazează pe Statele Unite ale Americii şi o relaţie cu Administraţia americană, este bazată pe chestiuni serioase”, a subliniat Bolojan.
El a precizat că ceea ce am construit şi în această perioadă transcede unei percepţii sau unor simpatii sau antipatii.
”Aceste elemente, aceşti doi piloni sunt foarte importanţi şi dacă reuşim să înţelegem că nu trebuie să le bălăcărim în interiorul nostru, atunci putem da maxim posibil în relaţiile externe. Nu poţi să ai o politică externă bună dacă n-ai autoritate în interior, dacă în interior eşti praf şi pulbere, nu funcţionează aceste lucruri. Ilie Bolojan a precizat că un preşedinte nu vine doar cu persoana lui pe acest post, cu dorinţele lui, cu ceea ce ar vrea să facă mai bine sau mai rău, vine cu percepţia pe care şi-a format-o în timp iar dprin declaraţiile pe care le-ai făcut, prin poziţionările tale, prin acţiunile tale ai creat o percepţie care generează neîncredere, această percepţie o vei muta asupra ţării noastre.
”Şi chiar dacă ai fi ipotetic, foarte bine intenţionat şi chiar dacă ar fi nişte chestiuni de marketing politic, la un moment dat îţi trebuie pur şi simplu ani de zile ca să repari ceea ce ai stricat prin acest tip de comportamente. Şi da, nu cred că ar fi un lucru bun pentru nicio ţară în general, ca percepţia asupra conducerii acelei ţări să fie de natură a genera neîncredere în ţara respectivă, de a genera o o lipsă de predictibilitate în acţiunile ei. Eu cred că noi trebuie să fim o ţară de încredere şi o ţară predictibilă întotdeauna şi pentru asta trebuie să lucrezi zi de zi, pentru că încrederea şi între state, şi între oamenii politici se câştigă treptat”, a completat el.