BP este gata să investească până la 25 de miliarde de dolari în petrolul şi gazele regiunii Kirkuk din Irak

Compania petrolieră BP este aşteptată să investească până la 25 de miliarde de dolari pe durata unui proiect de reabilitare a patru câmpuri petroliere şi de gaze din Kirkuk, potrivit unui oficial irakian din domeniul petrolier, transmite Reuters.

Această investiţie ar putea reprezenta un pas important pentru Irak, care încearcă să atragă din nou investiţiile străine, după ani de instabilitate cauzată de conflicte, corupţie şi tensiuni sectare.

Dacă acordul va fi semnat, ceea ce oficialul a estimat că s-ar putea întâmpla în următoarele săptămâni, acesta ar marca un progres semnificativ pentru industria petrolieră irakiană.

În ciuda dificultăţilor, Irakul este al doilea cel mai mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, fiind depăşit doar de Arabia Saudită.

Oficialul, care are cunoştinţe directe despre negocieri, a declarat că BP ar urma să investească între 20 şi 25 de miliarde de dolari într-un acord de împărţire a profiturilor care ar dura mai mult de 25 de ani.

BP nu a oferit un comentariu imediat privind dimensiunea acordului, iar detaliile financiare nu au fost dezvăluite anterior. Oficialul irakian a vorbit sub protecţia anonimatului, deoarece nu este autorizat să facă declaraţii publice pe acest subiect.

Dacă va fi finalizat, acest acord ar fi al doilea parteneriat important dintre Irak şi o companie petrolieră internaţională în ultimii doi ani, după înţelegerea semnată cu TotalEnergies în Basra, evaluată la aproximativ 27 de miliarde de dolari.

Obiectivele proiectului

Acordul cu BP are ca scop reabilitarea infrastructurii din patru câmpuri petroliere şi dezvoltarea producţiei de gaze naturale pentru a sprijini cererea internă de energie a Irakului.

Potrivit oficialului irakian, negocierile tehnice şi economice se desfăşoară bine, iar contractele finale ar putea fi semnate în prima jumătate a lunii februarie, posibil chiar până la sfârşitul acestei săptămâni.

Conform termenilor acordului, BP ar urma să crească capacitatea de producţie de ţiţei din cele patru câmpuri din Kirkuk cu 150.000 de barili pe zi, ceea ce ar duce producţia totală la cel puţin 450.000 de barili pe zi în următorii doi-trei ani.

În prezent, capacitatea de producţie este de aproximativ 300.000 de barili pe zi, potrivit unor oficiali ai companiei de stat North Oil Company.

Modelul de împărţire a profiturilor discutat prevede că BP va putea recupera costurile investiţiei şi va începe să obţină profit odată ce producţia va depăşi nivelul actual.

Istoricul BP în Kirkuk

BP are o experienţă vastă în exploatarea câmpurilor petroliere din Kirkuk. Compania a fost parte din consorţiul care a descoperit petrol în zonă în anii 1920 şi estimează că regiunea conţine aproximativ nouă miliarde de barili de petrol recuperabil.

În 2013, BP şi Ministerul Petrolului din Irak au semnat o scrisoare de intenţie pentru a analiza dezvoltarea câmpurilor din Kirkuk, însă proiectul a fost suspendat în 2014, când armata irakiană s-a retras în faţa avansului grupării Stat Islamic. În urma acestui colaps, regiunea Kirkuk a intrat sub controlul guvernului regional kurd.

Guvernul de la Bagdad a recâştigat controlul deplin asupra câmpurilor petroliere din Kirkuk în 2017, după eşuarea referendumului pentru independenţa kurzilor. BP şi-a reluat studiile asupra zăcământului, însă în 2019 s-a retras din proiect după expirarea contractului de servicii semnat în 2013, fără a ajunge la un nou acord de extindere.

În prezent, BP deţine o participaţie de 50 la sută într-un parteneriat care operează uriaşul câmp petrolier Rumaila din sudul Irakului, unde compania activează de aproape un secol.

 

Un atac cu drone a provocat un incendiu la un depozit de petrol din regiunea Krasnodar din Rusia, afirmă guvernatorul

Se naște un colos la nivel mondial, care va schimba industria auto: Volkswagen se schimbă din temelii