Potrivit preşedintelui Fundaţiei „Ana Aslan”, Speranţa Prada, prezenţa brăilenilor interesaţi să afle informaţii despre sistemul lor osos este peste aşteptări, în cursul zilei de miercuri fiind testate aproximativ 300 de persoane, iar joi, până în jurul orei 13,00, încă alte 200 de persoane. Având în vedere că testarea va continua joi până la ora 18,00, se aşteaptă ca numărul celor investigaţi să depăşească 600 de persoane.
„Sunt mult mai multe persoane decât ne-am aşteptat, oamenii sunt interesaţi să afle care este starea lor de sănătate, mai ales cea a sistemului osos. Ieri au fost aproape 300 de persoane, iar astăzi vor fi cel puţin la fel de multe ca ieri, dacă nu şi mai multe. Ne bucurăm că au venit atât de mulţi. Măsurarea în sine durează două minute, de când persoana se descalţă, pune piciorul în aparat şi iese, trec maximum 5 minute, deci se merge repede. La plecare, cel care s-a testat primeşte un bilet, pe care sunt înscrise valori ale calităţii osului. Noi, aici, facem campanie de conştientizare şi atât, cu acest bilet se merge la medicul de familie şi medicul de familie stabileşte ce este de făcut mai departe. Dacă valoarea e normală, înseamnă că persoana a dus o viaţă sănătoasă, dacă, în schimb, se trece spre altă etapă, de exemplu osteopenie, când osul începe să piardă din calitate, sau osteoporoză, când deja s-a instalat boala, trebuie neapărat tratament. Potrivit studiilor de specialitate, la apariţia menopauzei, femeile încep să piardă din calitatea osului în primul rând. Dacă osul nu mai e de calitate foarte bună, apar fracturi, iar o fractură duce la scăderea calităţii vieţii”, a declarat Speranţa Prada, pentru AGERPRES.
Campania de măsurare gratuită a densităţii minerale osoase face parte din proiectul „Osteoporoza nu doare”, pe care Fundaţia „Ana Aslan” îl are în derulare în Bucureşti. Potrivit rezultatelor obţinute în urma testărilor, Brăila se prezintă mult mai bine decât Bucureştiul în ceea ce priveşte păstrarea unui sistem osos bun până la vârste înaintate.
„Noi am desfăşurat astfel de campanii în Bucureşti şi ne-am gândit să facem această acţiune şi în Brăila, în această frumoasă casă în care s-a născut Ana Aslan. Din punct de vedere al rezultatelor obţinute în urma testărilor, Brăila se prezintă mult mai bine decât Bucureştiul, probabil că aici influenţează şi factorii hidro, aveţi Dunărea, aveţi spaţiu verde, nu aveţi poluare, cred că toate astea contribuie la păstrarea unui sistem osos bun. Dar ceea ce depinde de noi, în primul rând, pentru păstrarea unui sistem osos bun, este stilul de viaţă. De exemplu, aşa cum se ştie, consumul de băuturi carbogazoase contribuie la scăderea calciului din organism, aşa că are drept consecinţă posibile afecţiuni ale oaselor. Repet, un stil de viaţa sănătos ne ajută să ne păstrăm un sistem osos bun”, a completat Speranţa Prada.
Potrivit studiilor de specialitate, osteoporoza reprezintă una dintre cele mai importante afecţiuni întâlnite predominant la vârstnici, în special la femei.
„Osteoporoza se caracterizează prin masă osoasă scăzută şi deteriorarea microarhitecturii ţesutului osos, crescând riscul fracturilor de fragilitate. Fracturile osteoporotice reprezintă un risc major pentru sănătate pentru persoanele cu vârsta peste 50 de ani. La fiecare trei secunde, undeva în lume cineva suferă o fractură de fragilitate din cauza osteoporozei. Una din trei femei cu vârsta peste 50 de ani va suferi o fractură de fragilitate din cauza osteoporozei. Peste 200 de milioane de femei sunt afectate de osteoporoză la nivel mondial. Fracturile osteoporotice ocupă un loc important printre afecţiunile invalidante, care pun viaţa în pericol. 60-85% din femei cu osteoporoză cu vârsta peste 50 de ani nu primesc tratament”, se arată într-un studiu publicat de Gabriel-Ioan Prada, medic primar geriatrie şi gerontologie în cadrul Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”.