PSD propune, în Programul de guvernare pentru perioada 2025-2028, o bugetare multianuală pentru sistemul sanitar, conform principalelor prevederi ale proiectului privind sănătatea prezentat, miercuri, de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Acesta avansează date până la care unele dintre principalele investiţii demarate în sistemul public de sănătate ar urma a fi terminate.
Sănătatea este primul domeniu pentru care PSD a prezentat, miercuri, prin vocea ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, măsurile prevăzute în Programul de guvernare al partidului pentru perioada 2025-2028.
Priorităţile politicilor de sănătate sunt, conform programului, sustenabilitatea şi rezilienţa sistemului de sănătate, prin acces la servicii şi medicamente, inclusiv în situaţii de criză, măsură care ţine cont de „lecţiile învăţate” în perioada pandemiei de COVID-19, conform lui Alexandru Rafila.
Al doilea obiectiv privind politicile de sănătate este legat de îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate.
„E o discuţie permanentă şi e clar că în sistemul de sănătate trebuie bani noi şi mai trebuie ceva ca să putem să continuăm aceste proiecte şi să le şi finalizăm: trebuie o bugetare multianuală. Fie că discutăm despre investiţii, fie că discutăm despre programe de sănătate, avem nevoie de o finanţare multianuală a sănătăţii fiindcă nu poţi face politici de sănătate în absenţa unei gândiri măcar pe termen mediu în ceea ce priveşte aceste finanţări. Ne dorim să putem să finalizăm proiectele majore de investiţii în acest interval 2025-2028 şi sunt premise foarte serioase pentru realizarea acestui lucru”, a declarat Rafila.
În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, ministrul anunţă că 200 de centre comunitare care vor oferi asistenţă medicală în zone „mai puţin favorizate” vor fi gata în anul 2025.
Acestea vor oferi toate tipurile de asistenţă, inclusiv stomatologică, dar şi servicii de telemedicină.
Un alt obiectiv incluse renovarea şi dotarea a 2.600 de cabinete de medicină primară.
Programul PSD include proiecte în valoare de 950 de milioane de lei pentru modernizarea şi extinderea a 69 de ambulatorii de specialitate publice.
Rafila consideră că „este rândul medicinei ambulatorii de specialitate să beneficieze de o finanţare care să încurajeze dezvoltarea acestor servicii în toată ţara”.
Programul include finalizarea celor trei spitale regionale la Cluj, Craiova şi Iaşi, Alexandru Rafila anunţând că terenurile pentru cele trei spitale, evaluate în total la peste 2 miliarde de euro, au fost pregătite, unităţile urmând a fi finalizate până la jumătatea anului 2028. În prezent, sunt gata proiectele tehnice pentru cele trei unităţi.
Centrele de mari arşi sunt, de asemenea, unul dintre obiectivele programului PSD pentru sănătate. Este vorba despre finalizarea a trei centre, la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti, finanţate prin Banca Mondială şi evaluate la un miliard de lei.
„Sunt convins că cel puţin unu dintre cele trei centre va fi gata anul viitor, iar la începutul anului 2026, cel mai târziu, cel de la Târgu Mureş şi de la Bucureşti, o politică pe care o considerăm responsabilă, în condiţiile în care există un traumatism, dacă vreţi, la nivel societal în ceea ce priveşte această patologie. Oricum, se dublează, cel puţin, capacitatea existentă în momentul de faţă la nivelul României pentru tratarea marilor arşi în condiţii de siguranţă şi cu personal calificat”, adaugă ministrul.
Alte obiective includ: un centru de protonoterapie, proiect de 600 de milioane de lei, despre care Rafila spune că va fi finalizat„ cu siguranţă în acest ciclu electoral”; construcţia a 20 de spitale noi prin PNRR, pentru care vor fi alocate 12 miliarde de lei; investiţii în infrastructura spitalicească în valoare de peste 10 miliarde de lei printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii; profesionalizarea managementului instituţiilor medicale din România, care va aduce „adevărata schimbare”, conform lui Rafila.
Programul încurajează dezvoltarea de servicii paliative în spitale.
Politicile privind medicamentele includ eliminarea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente, accesul la medicamente în mediul rural, deschiderea de unităţi mobile ale farmaciilor care să se deplaseze în mediul rural, dezvoltarea de noi mecanisme de evaluare şi compensare a medicamentelor, accelerarea procesului de realizarea de studii clinice la nivel naţional pentru dezvoltarea de medicamente şi găsirea unor mecanisme care să încurajeze investiţiile în industria farmaceutică.
În ceea ce priveşte prevenţia şi programele pentru sănătate, PSD susţine introducerea educaţiei pentru sănătate în şcoli, programe de screening pentru anumite afecţiuni, îngrijiri la domiciliu pentru pacienţii vârstnici, creşterea la 4000 la numărului de paturi pentru îngrijiri paliative.
Medicina de urgenţă şi creşterea capacităţii acesteia sunt priorităţi în programul propus de PSD, concomitent cu dezvoltarea unui program informatic care să includă secţiile de terapie intensivă.