Bugetul Ministerului Justiţiei, avizat favorabil / Creştere de peste 18% / Oficialii instituţiei: Nivelul alocărilor bugetare va permite continuarea investiţiilor, dar şi pentru dezvoltarea infrastructurii sistemului penitenciar

Ministerul Justiţiei anunţă, marţi seară, că bugetul instituţiei a fost avizat favorabil, cu o creştere de 18% faţă de anul trecut, iar alocarea permite continuarea investiţiilor.

”Astăzi, 4 februarie a.c., proiectul de buget al Ministerului Justiţiei pentru anul 2025 a obţinut două avize favorabile din partea membrilor comisiilor reunite juridice şi pentru constituţionalitate, respectiv cele pentru drepturile omului şi egalitate de şanse din cadrul Parlamentului României. De asemenea, parlamentarii din cadrul comisiilor reunite pentru buget au votat un raport de adoptare. Cu toate că proiectul de buget a fost elaborat într-un context de provocări economice, investiţiile în infrastructura sistemului judiciar rămân prioritare pentru Ministerul Justiţiei”, au transmis, marţi seară, oficialii Ministerului Justiţiei.

Potrivit acestora, ”nivelul alocărilor bugetare va permite continuarea investiţiilor pentru modernizarea sau construirea sediilor de instanţă, dar şi pentru dezvoltarea infrastructurii sistemului penitenciar”.

Oficialii Ministerului Justiţiei corbesc despre continuarea a 17 obiective de investiţii aflate în faza de execuţie, precum şi a 11 obiective de investiţii aflate în diferite stadii de proiectare, în paralel cu asigurarea fondurilor pentru cofinanţarea obiectivelor implementate de Compania Naţională de Investiţii.

De asemenea este vorba despre dezvoltarea infrastructurii sistemului penitenciar, prin finalizarea a 3.212 locuri noi de cazare, în 2025, din cele 7.849 locuri planificate.

În buget mai este prevăzută implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile: Programul de cooperare elveţiano-român, ce vizează reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul UE extinse; Programul „Justiţie”, finanţat prin MFN 2014-2021, Ministerul Justiţiei având calitatea de Operator de Program; dezvoltarea sistemului electronic de management al cauzelor ECRIS V; proiecte cu finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Proiectul de buget de stat propus pentru anul 2025 pentru Ministerul Justiţiei este în valoare de 4.633.645 mii lei credite de angajament (CA), existând o creştere cu 18,33% faţă de anul 2024, respectiv 4.083.894 mii lei credite bugetare (CB), reprezentând o creştere cu 17,04% faţă de anul anterior.

”Sunt prevăzute fondurile necesare pentru buna funcţionare a structurii centrale a Ministerului Justiţiei, dar şi a entităţilor subordonate. Totodată, o prioritate pentru Ministerul Justiţiei o reprezintă implementarea proiectelor cu finanţare prin atragerea fondurilor nerambursabile”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

 

Le Monde: România, ţară de refugiu pentru studenţii care nu intră la Medicină în Franţa. Întoarcerea lor acasă, ca să profeseze, este însă complicată. Se lovesc de prejudecăţi cu privire la formarea lor. Mulţi preferă alte destinaţii

Ana Bogdan, prima româncă în turul doi la Transylvania Open. Urmează meciul Simona Halep – Lucia Bronzetti