Bulgaria, piesa cheie în blocarea fluxului de gaz rusesc spre Europa

Expertul în energie a cerut o decizie paneuropeană de a interzice gazul rusesc sau de a introduce o taxă pentru a egaliza costurile de cumpărare a gazelor rusești și cele alternative.

„Bulgaria nu ar trebui să mai permită gazului rusesc să curgă în Europa Centrală pentru că în acest fel ne transformăm din nou într-un „cal troian” de combustibil rusesc”, a comentat Vladimirov.

De la începutul anului 2025, ruta TurkStream prin Bulgaria va fi singura conductă de gaze care transportă gaz rusesc în Europa după închiderea rutei ucrainene.

„Bulgaria va fi cea mai importantă țară pentru tranzitul gazului. Aceasta înseamnă că Bulgaria este cheia opririi gazului rusesc”, a explicat Vladimirov. El a adăugat că compania de stat Bulgartransgaz ar putea înceta cu ușurință relația cu Gazprom dacă se va lua o astfel de decizie politică.

Vladimirov mai susține că acest lucru va provoca tulburări serioase în Serbia și Ungaria și poate o avalanșă de procese împotriva Bulgariei.

„Cea mai bună soluție este ca UE să decidă interzicerea importului de gaz rusesc, dar există și o modalitate mai vicleană. UE ar putea decide ca tot gazul care intră în bloc din Ucraina sau Turcia să fie automat considerat gaz rusesc și să fie impozitate”, a adăugat Vladimirov.

Taxa este menită să alinieze prețul gazului rusesc cu costul achiziționării de gaze alternative.

„Acest lucru ar trebui să servească drept stimulent pentru clienții Gazprom pentru a-și reduce dependența de compania rusă. Observăm că cota de piață a gazelor rusești în Europa este în continuă creștere, deoarece este foarte ieftin. Multe companii din UE care au încetat să-l cumpere, de exemplu, cei cehi, au reluat aprovizionarea”, a adăugat el.

El a reamintit, de asemenea, că și companiile italiene au crescut livrările de gaz rusesc.

„Toți beneficiază de prețul scăzut și de faptul că nu există sancțiuni împotriva gazului rusesc”, a subliniat analistul.

O analiză a Centrului pentru Studiul Democrației, prezentată în iunie, arată că regiunea Europei Centrale și de Est are de trei ori mai multă capacitate disponibilă de a importa gaze alternative decât importă în prezent din Rusia. Aceste țări au o capacitate de aprovizionare cu gaz de trei ori mai mare decât Rusia prin rețeaua de interconexiune existentă.

Cele mai vulnerabile țări sunt cele mai dependente de gazul rusesc – Slovacia, Austria, Grecia, indirect, și Bulgaria, „pentru că în practică importă gaz rusesc din Grecia, care este comercializat sub o altă etichetă”, spune Vladimirov.

„Existența alternativelor înseamnă că există soluții, dar este nevoie de voință politică și puțin mai multă unanimitate la nivel european”, a adăugat el.

Întrebat de Euractiv Bulgaria dacă regulile europene permit Ungariei să folosească întreaga capacitate a TurkStream pentru a importa gaze rusești, Vladimirov a reamintit că Gazprom își rezervă 90% din capacitatea conductei.

Expertul a adăugat că dacă Gazprom va păstra liberă capacitatea rămasă de 10%, va încălca legislația UE. Ungaria, la fel ca altele, poate cumpăra gaz rusesc la granița bulgaro-turcă și îl poate transporta în Ungaria.

Conducta TurkStream, construită chiar înainte de invazia rusă, ocolește Ucraina și livrează gaz rusesc de-a lungul fundului Mării Negre către teritoriul european al Turciei și apoi în Bulgaria, unde se numește Balkan Stream. Bulgaria nu importă gaz din această conductă, dar asigură tranzit către Serbia și Ungaria.

La sfârșitul anului 2023, Boyko Borissov, fost prim-ministru și lider al partidului lider bulgar GERB, a recunoscut că Bulgaria a încercat să folosească tranzitul gazelor rusești ca argument pentru a convinge Austria să lase Bulgaria să intre în spațiul Schengen.

Gazoductul Turkish Stream a fost construit în 2020, când Borissov era prim-ministru, iar Ekaterina Zaharieva, actuala candidată la comisar al Bulgariei, era ministru de externe.

În octombrie 2023, guvernul bulgar a anunțat că va impune o nouă taxă pe tranzitul gazelor rusești către Europa Centrală prin Turkish Stream, înfurierea vizibilă a Serbiei și Ungariei.

Guvernul de la Budapesta a amenințat că va pune veto la aderarea Bulgariei la Schengen, iar noua taxă a fost anulată.

Borissov a spus în repetate rânduri publicului bulgar cât de mult câștigă Bulgaria din tranzitul gazului rusesc, chiar dacă Rusia a încetat să furnizeze gaze economiei bulgare în 2022, încălcând contractele.

Joe Biden face o vizită-fulger în Europa

Chișinăul analizează 12 scenarii pentru tranzitul gazelor, avînd în vedere expirarea acordului cu Ucraina