Burduja: Am adoptat azi în Guvern o Ordonanţă foarte importantă ce vizează sprijinirea stocării

Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, o Ordonanţă de Urgenţă care vizează sprijinirea stocării, în baterii şi centrale de acumulare prin pompaj, şi elimină dubla taxare, a declarat, la briefingul de la finalul şedinţei de Guverm ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„A 2-a Ordonanţă de Urgenţă adoptată astăzi în Guvern, foarte importantă, vizează exact sprijinirea stocării. Am spus de la începutul mandatului meu: stocarea este prioritatea zero a Sistemului Energetic Naţional. De ce? Avem o pondere tot mai mare de producţie de energie verde, adică energie intermitentă. Avem energie din parcurile solare, când străluceşte soarele, din parcurile eoliene, când bate vântul. Când nu avem nici soare, nici vânt, în special pe vârful de consum de seara, avem probleme, importăm energie la preţuri destul de mari. Aşadar, avem nevoie de stocare în baterii şi avem nevoie de stocare în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. România, din păcate, în toţi aceşti ani, nu a reuşit să facă un asemenea proiect. Toate statele europene care au geografia noastră, relieful nostru, au hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, noi acum pornim motoarele şi în această direcţie”, a spus ministrul.

El a subliniat că prin această nouă Ordonanţă este sprijinită stocarea, fiind îmbunătăţită definiţia stocării şi eliminată dubla taxare.

„Foarte important. Imaginaţi-vă că având o baterie erai taxat atât când trăgeai energie din reţea, cât şi atunci când o injectai. Era o dublă taxare. Acest lucru a fost eliminat şi sunt convins că va sprijini foarte multe proiecte, foarte multe investiţii în stocarea în baterii”, a afirmat Burduja.

De asemenea, a fost facilitat cadrul pentru hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, care dă posibilitatea ca o fâşie dintr-un lac de acumulare să treacă în administrarea Ministerului Energiei, care o poate scoate la concesiune.

„Foarte mulţi necunoscători s-au exprimat pe reţelele sociale de următoarea manieră: vine Ministerul Energiei şi propune un act normativ prin care lacurile de acumulare vor fi date străinilor. Rar mi-a fost dat să aud o asemenea prostie. Practic, ce facem prin această Ordonanţă? Creăm cadrul prin care o fâşie de zero virgulă la sută dintr-un lac de acumulare care se pretează unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, de fapt fâşia de unde este pompată apa din lacul inferior în lacul superior, trece, dacă este cazul, în baza unui studiu, în administrarea Ministerului Energiei, care poate să scoată la concesiune strict acea fâşie de lac”, a explicat ministrul Energiei.

El a reamintit că, de la preluarea mandatului său, a fost salvat un apel din PNRR, care era propus la eliminare, pentru dezvoltarea capacităţilor de stocare baterii, conectate cu un parc eolian sau solar sau pur şi simplu de sine stătătoare, pentru echilibrarea Sistemului Energetic Naţional.

„80 de milioane de euro. Contractele sunt semnate, jalonul este îndeplinit şi mai avem două sau trei contracte de semnat pentru a epuiza bugetul. Am obţinut de la Fondul pentru modernizare, iniţiativa proprie a echipei, încă 150 de milioane de euro pentru achiziţia de baterii pentru echilibrarea sistemului energetic naţional, apel pe care, de asemenea, l-am lansat la începutul acestei săptămâni. Aplicaţiile se pot depune undeva până la finalul lunii ianuarie sau până la mijlocul lunii ianuarie”, a menţionat Burduja.

Ministrul a adăugat şi că s-a dat drumul producţiei de baterii în România, un alt apel din PNRR propus spre eliminare, şi a anunţat că vor urma noi colaborări, ce se vor finaliza în cel mai scurt timp, probabil săptămâna viitoare.

„De asemenea, eu vreau să spun de la acest pupitru un exemplu de antreprenor român care scrie istorie. Am fost ieri, alături de ministrul Mediului, Mircea Fechet, la compania Prime Batteries de la Cernica, unde se întâmplă realmente un miracol pentru această parte a lumii. Este o capacitate de producţie de baterii de 300 de megawaţi/oră, cu extindere de 2.000 de megawaţi/oră. Baterii româneşti care concurează cu toate celelalte baterii, inclusiv din China, pentru că sunt mult mai bune, sunt mult mai fiabile şi pe întreaga durată de viaţa acestor baterii, ele reuşesc să convingă clienţii”, a mai spus Sebastian Burduja. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: www.agerpres.ro

Burduja: În luna mai 2025, Iernutul va fi gata şi epopeea acestei termocentrale se va finaliza cu succes

Poliţia din Las Vegas omoară prin împuşcare un bărbat care a chemat-o în ajutor