Burlacu (ARICE): Companiile trebuie să urmărească politicile guvernamentale în zonele în care doresc să îşi plaseze fondurile

Primul lucru pe care companiile vor trebui să îl facă atunci când vor să investească este să urmărească politicile guvernamentale în zonele în care doresc să îşi plaseze fondurile, consideră preşedintele Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior (ARICE). Rareş Burlacu.

„În următoarea, poate, jumătate de secol vom asista la o formă de internaţionalizare a companiilor sau de atragere a investiţiilor străine directe, care va fi aliniată cu obiectivele strategice ale guvernelor, care vor fi prezente prin politicile pe care le propun sau prin tipurile de adeziune pe care doresc să le exercite sau să le elaboreze în ţările respective. Cu alte cuvinte, dacă până acum asistam la o formă de decuplare a intereselor companiilor faţă de Guvern, în sensul că fiecare dispunea de o marjă de libertate extrem de mare în momentul în care se decidea o anumită investiţie, primul lucru pe care va trebui să îl facă aceste companii este să urmărească politicile guvernamentale în zonele în care doresc să îşi plaseze fondurile”, a afirmat Burlacu, la evenimentul RoInvest.

În cazul în care există anumite semne de recesiune economică undeva, în zona occidentală, a subliniat acesta, companiile trebuie să analizeze „cu deosebită atenţie politicile pe care guvernele le fac, în sensul în care proiecţia economică a acestora trebuie să fie una la care să se alinieze companiile”.

„Vă dau un exemplu concret: printre primele lucruri pe care le-am făcut pentru a duce vocea României în spaţiul nord-american a fost o discuţie de la guvern la guvern cu guvernul canadian, pentru a obţine o linie de credit pentru finanţarea construcţiei la Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. După cum ştiţi, este un proiect care include participaţii ale mai multor ţări, şi Canada, care a furnizat deja anterior la Reactoarele 1 şi 2. (…) Se specifica foarte clar că acest proiect include o strategie a Canadei de a oferi industriei nucleare, economiei româneşti, capacitatea de a produce pentru a exporta în zone tip Ucraina sau Moldova, care sunt primordiale în strategia economică a Canadei pentru această zonă a Europei Centrale şi de Sud-Est”, a explicat preşedintele ARICE.

Ştefan Burlacu a precizat că Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior este entitatea nou creată de Guvernul României pentru a atrage aceste investiţii străine directe şi dispune de o forţă externă prin ataşaţii comerciali pe care îi are în acest moment.

„Sunt 37 în diferite locuri ale lumii, din nordul Africii şi până la Stockholm sau din Canada şi până în Japonia.”, a adăugat şeful ARICE.

Programul guvernamental de investiţii, obiectivele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru 2024-2025 şi fondurile europene din cadrul multianual pentru România sunt doar câteva dintre subiectele de discuţie propuse în conferinţa „RoInvest – Ediţia a V-a”, organizată marţi, la Bucureşti. AGERPRES/(A – autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Cea mai bogată arhivă de imagini din perioada de glorie a Clubului A, expusă la ARCUB – Hanul Gabroveni din 3 octombrie

CNAB: Lucrări de peste două milioane de de euro la Aeroportul Băneasa, în perioada 1-21 octombrie