Finalizarea aderării României la spaţiul Schengen înseamnă reducerea semnificativă a timpilor de aşteptare la frontieră şi, respectiv, a costurilor logistice şi de transport, stimularea turismului şi a serviciilor conexe, astfel încât vom deveni şi mai atractivi pentru investitori şi ne vom consolida poziţia strategică, a afirmat, joi, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete.
„Astăzi avem confirmarea oficială că, de la 1 ianuarie 2025, România şi Bulgaria îşi consolidează integrarea în Piaţa Unică prin aderarea completă la Spaţiul Schengen, cu graniţele terestre”, potrivit unui comunicat al Confederaţiei, remis joi AGERPRES.
Această decizie, susţinută şi de mediul afaceri european prin Declaraţia de la Varşovia a Preşedinţilor BusinessEurope, reflectă atât spiritul unităţii cât şi ceea ce sperăm să fie un nou impuls al UE către creşterea şi consolidarea competitivităţii, în beneficiul companiilor şi cetăţenilor săi, se arată în comunicat.
„În termeni practici, finalizarea aderării României la spaţiul Schengen înseamnă reducerea semnificativă a timpilor de aşteptare la frontieră şi respectiv a costurilor logistice şi de transport, stimularea turismului şi a serviciilor conexe şi, nu în ultimul rând, fluidizarea lanţurilor de aprovizionare regionale la Marea Neagră. Toate aceste elemente de cost şi de uşurinţă a desfăşurării afacerilor, ne vor face şi mai atractivi pentru investitori şi ne vor consolida, totodată, poziţia strategică”, Radu Burnete, director executiv, citat în document.
Confederaţia Patronală Concordia reprezintă peste 3.000 de companii cu capital românesc şi străin din 17 industrii esenţiale care produc mai mult de un sfert din PIB-ul României şi angajează peste 350.000 de salariaţi.
”Este un moment istoric de a primi în final Bulgaria şi România ca membre depline ale Schengen. Ridicarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între aceste state membre a fost o prioritate de top pentru preşedinţia ungară (a Consiliului UE) şi astăzi am transformat-o în realitate. Acest pas va fi benefic nu numai pentru cetăţenii bulgari şi români, dar şi pentru UE ca întreg”, a declarat ministrul de interne ungar Sandor Pinter, după decizia de joi.
De la aderarea lor la UE, Bulgaria şi România au aplicat părţi din cadrul juridic Schengen (acquis-ul Schengen), inclusiv cele referitoare la controalele la frontierele externe, cooperare poliţienească şi utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen. La 30 decembrie 2023, Consiliul a adoptat decizia de a aplica, de la 31 martie 2024, părţile rămase al acquis-ului Schengen şi să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele interne aeriene şi maritime. AGERPRES/(AS – autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)