Bursele europene au închis în creştere joi, în pofida unui început ezitant al tranzacţiilor în 2025, iar Indicele pan-european Stoxx 600 a închis în urcare cu 0,6%, inversând pierderile înregistrate mai devreme, pe măsură ce bursele regionale s-au redeschis după vacanţa de Anul Nou, transmite CNBC.
Sectorul petrolului şi gazelor naturale a condus câştigurile, cu o creştere de 2,3%, în timp ce utilităţile au urcat cu 1,6%. Pe de altă parte, sectorul bancar şi acţiunile auto din Europa au înregistrat scăderi, pierzând 0,3% şi respectiv 0,47%, în contextul incertitudinilor legate de perspectivele economice şi de posibilele tarife comerciale propuse de preşedintele ales al SUA, Donald Trump.
În Franţa, indicele CAC 40 a recuperat pierderile iniţiale şi a crescut cu 0,18%, deşi a avut o evoluţie mai modestă comparativ cu alte pieţe. Preşedintele Emmanuel Macron a recunoscut marţi, într-un discurs, că decizia de a convoca alegeri parlamentare anticipate anul trecut a generat dificultăţi pentru ţară.
”Ne confruntăm şi cu instabilitate politică, nu este specifică Franţei; o vedem şi în Germania, unde prietenii noştri au dizolvat recent Adunarea. Dar este un motiv legitim de îngrijorare,” a declarat Macron în mesajul de Anul Nou.
”Trebuie să recunosc că dizolvarea [parlamentului] a adus, deocamdată, mai multe diviziuni în Adunare decât soluţii pentru francezi,” a adăugat el.
Indicele DAX din Germania a crescut cu 0,58%, în timp ce FTSE 100 din Marea Britanie a avansat cu 1,07%.
Această evoluţie are loc în contextul în care activitatea din sectorul manufacturier a continuat să se contracte în decembrie în Germania şi Franţa, semn al problemelor persistente din cele mai mari două economii ale zonei euro.
Indicele PMI al HCOB (Purchasing Managers’ Index) al activităţii manufacturiere a fost de 42,5 în Germania luna trecută, în scădere faţă de 43,0 în noiembrie. În Franţa, volumul producţiei a scăzut la 41,9, marcând cea mai mare contracţie din mai 2020.
În Italia, activitatea manufacturieră a încetinit în decembrie, în timp ce Spania a înregistrat o nouă lună de expansiune, economia sud-europeană continuând să câştige avânt.
Pe pieţele valutare, lira sterlină şi euro au scăzut puternic în faţa unui dolar american tot mai puternic. Lira britanică a atins cel mai scăzut nivel faţă de dolar din aprilie 2024, fiind ultima dată cotată la 1,237 dolari pe unitate, în scădere cu 1,17%. Euro a pierdut 1%, ajungând la 1,025 dolari, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022.
În Marea Britanie, preţurile locuinţelor au crescut cu 0,7% în decembrie faţă de luna precedentă, activitatea rămânând neobişnuit de puternică pentru ultima lună a anului, potrivit datelor publicate joi de Nationwide. Preţurile locuinţelor au înregistrat o creştere anuală de 4,7%, apropiindu-se de maximele istorice atinse în vara anului 2022.
Pe pieţele asiatice, acţiunile au avut o evoluţie mixtă peste noapte, cu scăderi semnificative în China, pe măsură ce mai multe pieţe importante şi-au reluat tranzacţiile după vacanţa de Anul Nou.
În Statele Unite, bursele au deschis pe creştere la debutul anului 2025, dar ulterior au stagnat. Investitorii speră ca piaţa să recupereze avântul care a determinat două creşteri anuale consecutive de peste 20%.