Bursele europene au sfidat indicii PMI negativi din Franța și Germania și au închis ziua de luni pe plus

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în urcare cu 0,4%, majoritatea sectoarelor şi burselor majore fiind în teritoriu pozitiv.

Acţiunile auto au condus câştigurile, cu o creştere de peste 1,9% faţă de sesiunea anterioară.

Acţiunile Commerzbank au scăzut cu aproximativ 5,7% după ce cancelarul german Olaf Scholz a criticat mişcarea ”ostilă” şi ”neprietenoasă” a UniCredit faţă de bancă, a relatat Reuters.

Comentariile sale vin la scurt timp după ce grupul bancar italian UniCredit a anunţat că şi-a mărit pachetul de acţiuni la banca germană la aproximativ 21% şi a depus o cerere de creştere a participaţiei până la 29,9%.

”UniCredit consideră că există o valoare substanţială care poate fi deblocată în cadrul Commerzbank, fie de sine stătătoare, fie în cadrul UniCredit, în beneficiul Germaniei şi al părţilor interesate mai largi ale băncii. Cu toate acestea, aşa cum a fost cazul UniCredit, un astfel de potenţial necesită acţiuni pentru ca acesta să fie cristalizat”, a spus banca luni.

Stoxx 600 s-a tranzacţionat în declin mai devreme, după ce datele PMI franceze, o măsură a activităţii afacerilor din sectorul producţiei şi serviciilor, au scăzut în septembrie. Indicele a ajuns la 47,4, un minim al ultimelor opt luni şi în scădere de la 53,1 în august, au arătat datele HCOB.

content-image

Datele au fost cu mult sub prognoza Reuters de 50,6. O citire sub 50 indică un teritoriu de contracţie.

Activitatea de afaceri germană s-a contractat şi în septembrie, indicele PMI compozit flash HCOB scăzând de la 48,4 în august la 47,2 în septembrie, un minim din ultimele şapte luni.

”O recesiune tehnică pare să fie inclusă” în perspectiva produsului intern brut (PIB) al Germaniei, a spus Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank (HCOB).

”Prognoza noastră de PIB pentru trimestrul curent, care ia în considerare PMI HCOB printre alţi indicatori, indică acum o scădere cu 0,2% faţă de trimestrul anterior. În al doilea trimestru, PIB-ul sa redus deja cu o rată de 0,1%.

Există încă o speranţă că trimestrul al patrulea va fi mai bun, deoarece salariile mai mari combinate cu o inflaţie mai scăzută ar trebui să stimuleze nu numai venitul real, ci şi consumul, susţinând cererea internă.”

Indicele german DAX a avansat cu 0,68%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 0,10%, iat FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,36%. Inidcele italian FTSE MIB a pierdut 0,24%.

Grozăvie neașteptată în Rusia: doi copii au dat foc un elicopter Mi-8. Ce sumă spun că li s-a promis pentru a face asta

Adolescentă de 15 ani din municipiul Braşov, căutată după ce a plecat de acasă şi nu s-a mai întors