Buşoi (Ministerul Energiei):Prin PNRR am finanţat 269 de proiecte pentru producţie de electricitate din surse regenerabile

Ministerul Energiei este extrem de hotărât să susţină dezvoltarea capacităţilor de producţie din surse regenerabile şi dezvoltarea tehnologiilor verzi în România, o bună parte din aceste proiecte fiind finanţate cu bani europeni, a afirmat miercuri Cristian-Silviu Buşoi, secretar de stat în cadrul ministerului de resort, cu ocazia deschiderii expoziţiei Green Energy Expo & Romenvirotec.

„Ministerul Energiei este extrem de hotărât să susţină dezvoltarea capacităţilor de producţie din surse regenerabile şi dezvoltarea tehnologiilor verzi în România. O bună parte din aceste proiecte sunt finanţate cu bani europeni. Doar prin PNRR am finanţat 269 de proiecte pentru producţie de electricitate din surse regenerabile. Există o componentă privitoare la producţia de baterii, 5 contracte fiind semnate. În ceea ce priveşte producţia de panouri fotovoltaice sau componente au fost semnate două contracte, iar în cea ce priveşte stocarea s-au semnat 11 contracte, doar din PNRR. Pentru maturizarea şi sustenabilitatea capacităţilor de producţie din surse regenerabile, în următorii ani, schema de contracte pentru diferenţă a fost un succes”, a menţionat Cristian-Silviu Buşoi.

Potrivit acestuia, primul apel a fost extrem de apreciat atât în ţară, cât şi la Bruxelles. „Urmează partea a doua pentru capacităţi suplimentare, care vor fi susţinute prin schema de sprijin pentru contracte pentru diferenţă, iar în Fondul de Modernizare vorbim de peste 600 de proiecte depuse, care urmează a fi analizate şi selectate, cele care se încadrează pentru finanţare”, a adăugat secretarul de stat.

El a subliniat că, în ceea ce priveşte priveşte producţia din surse regenerabile, sunt peste 1.400 de primarii care pentru consumul propriu al localităţii vor folosi electricitate din astfel de surse. Secretarul de stat a mai făcut referire la modernizarea sistemului de transport Transelectrica, transformarea Complexului Energetic Oltenia, centrale în cogenerare.

„Toate acestea înseamnă investiţii, în principal din bani europeni, dar şi mobilizarea iniţiativelor fondurilor private, care să transforme România, s-o ţină extrem de conectată de direcţiile strategice europene – şi să facă ca în următorii să avem un sistem mai predictibil, securitatea energetică asigurată, preţuri mai stabile şi reducerea emisiilor de CO2, până la atingerea obiectivului zero emisii în 2050”, a mai spus demnitarul.

Cea mai mare expoziţie green din România – Green Energy Expo & Romenvirotec – se desfăşoară în perioada 9 – 11 aprilie, în incinta complexului expoziţional Romexpo. Evenimentul abordează viaţa sustenabilă, de la producţia de energie regenerabilă şi eficienţa energetică la colectarea, sortarea şi reciclarea inteligentă a deşeurilor, de la gestionarea apei şi apei uzate la transformarea smart a vieţii urbane şi servicii publice digitalizate.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Vicepreşedintele Parlamentului European, Victor Negrescu, va deschide prima ediţie a D-Tech Forum 2025 de la Bucureşti

Claudiu Târziu: Inevitabilul s-a produs. Mă despart definitiv de AUR. Pentru că săptămâna trecută AUR a fost înlocuită cu Partidul George Simion. Voi clădi o altă formaţiune politică, mai performantă şi mai trainică