Buzău: Semnele care pot salva victimele de agresori – recomandarea interpreţilor mimico-gestuali pentru poliţişti

Interpreţii mimico-gestuali recomandă poliţiştilor să cunoască semnele principale prin care o persoană cu deficienţe de văz şi auz poate transmite că se află în stare de pericol sau să deţină numărul de telefon al unui interpret, în timp ce autorităţile atrag atenţia că victimele violenţelor domestice care nu pot sesiza în mod evident o agresiune în public au la îndemână mai multe semne sau posibilităţi.

Pe parcursul anului 2023, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău, în urma unei solicitări AGERPRES, au fost înregistrate 826 de fapte din sfera violenţei domestice. Totodată au fost emise 239 ordine de protecţie provizorii, 94 dintre ele în mediul urban şi 145 în mediul rural. De cele mai multe ori, cazurile de violenţă domestică sunt sesizate autorităţilor telefonic sau prin intermediul altor persoane. Există şi situaţii când starea de pericol nu poate fi exprimată în public, victima fiind în prezenţa agresorului.

„Dacă o persoană se află într-o stare de pericol şi nu poate anunţa prin metodă directă, evidentă, explicită acest lucru, noi am încurajat să folosească diverse semnale astfel încât să transmită situaţia de pericol în care se află. Acel semn când se deschide palma cu degetul spre exterior, se aduce degetul în interiorul palmei şi se închide pumnul, a apărut în perioada pandemiei, multe dintre victimele violenţei domestice au fost nevoite datorită contextului social să se izoleze în casă cu agresorul. Atunci o asociaţie din SUA a pornit o campanie pentru acest semn pentru a fi mediatizat, cum ar putea transmite acest mesaj, în care să arate că sunt victimele unui abuz, fără a o spune în mod expres. A luat amploare acest semn mai ales pe social-media”, a declarat, pentru AGERPRES, subcomisar Andreea Marchidan, coordonatorul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IPJ.

Autorităţile atrag atenţia că persoanele care se află într-o stare de pericol şi nu pot sesiza în mod clar situaţia, pot găsi abordări diverse prin intermediul cărora să sesizeze codat aspectele respective. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al unei persoane care a solicitat unui dispecer o pizza, dându-i de înţeles că viaţa sa este în pericol.

„Noi, poliţiştii agreăm orice metodă prin care o victimă, fără a se pune în pericol ne sesizează cu privire la faptul că este într-un pericol de orice natură. Am avut situaţii pe teritoriul României cu privire la un alt mod de a sesiza poliţia, comanda la pizza. Autorităţile au fost apelate la 112 şi se comanda pizza. Dispecerul şi-a dat seama că este într-o stare de pericol şi apoi discuţia a decurs dirijat în acest sens până au intervenit colegii noştri. Indiferent de metoda abordată, important este să-ţi găseşti o poveste prin care tu să transmiţi un mesaj. Toţi dispecerii care lucrează pe această linie de muncă au direcţii trasate pe linia identificării victimelor şi pericolelor. Totuşi nu trebuie să apelăm nejustificat serviciile de urgenţă. Când apelezi nejustificat la 112, sunt şi sancţiuni aferente pentru că orice alarmare preia din timpul altei persoane care poate fi pusă în aşteptare, în cazul unei solicitări de ajutor absolut necesar”, a precizat specialistul IPJ.

Totodată, persoanele cu deficienţe de auz şi vedere au posibilitatea de a semnala o agresiune prin intermediul unor semne bine definite. Specialiştii recomandă autorităţilor care îşi desfăşoară activitatea în zonele publice să deţină numărul de telefon al unui interpret mimico-gestual, în situaţia în care o persoană solicită ajutor.

„Există semn pentru ‘Viaţa îmi este în pericol’. Este un semn foarte simplu, mâna dreaptă desfăcută, cu degetul mare spre capul pieptului şi cu degetul mic indicând spre cel din faţa ta, care înseamnă pericol grav. De la acel moment dacă poliţiştii ar avea în telefonul de serviciu numărul unui interpret ar apela pe video acel interpret care i-ar răspunde. Ar fi o normalitate ca în telefonul de serviciu al unui poliţist care îşi desfăşoară activitatea în public să existe un contact direct în astfel de situaţii, telefonul unui interpret mimico-gestual, este o recomandare”, a transmis pentru AGERPRES, interpretul autorizat în limbaj mimico-gestual, Ionica Tarău. AGERPRES/(A-autor: Florin Zafiu, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: www.agerpres.ro

DOCUMENT Scrisoarea atacatorului care a încercat să-l asasineze pe Donald Trump: Oferă recompensă cui poate ‘termina treaba’

Conferinţa „RoInvest”- Câciu: În contextul crizelor multiple cu care se confruntă regiunea noastră, dar mai ales puseul recesionist care bate peste toată Europa, a avea o creştere economică, chiar şi firavă este totuşi un lucru pozitiv