Calvarul prin care trec o româncă și copiii ei, în Siria: Se cere intervenția de urgență a MAE

O familie de români din Latakia, Siria, este în pericol de moarte. Se teme că în orice moment ar putea fi ucisă de cei care au dărâmat regimul fostului preşedinte Bashar al-Assad și cere ajutor autorităţilor române. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) spune că va încerca să găsească o soluție pentru evacuarea acesteia.

În noaptea de Anul Nou, familia Marinelei G. a fost scoasă cu forţa din casa ei, casă ce mai apoi a fost ocupată de rebelii Hayat Tahrir al-Sham (HTS) – grupare ce descinde din statul Islamic, care au dărâmat regimul fostului şef de stat.

Rudele din ţară se tem pentru viața lor și au cerut să nu le fie făcut public numele de familie şi fotografii cu aceştia, scrie antena3.ro.

“Le este teamă că dacă s-ar publica în România fotografii cu ei ce ar pune Siria si implicit actualul regim Hayat Tahrir al Sham (HTS) într-o lumină negativă, ar apărea probleme imediate pentru ei, atâta timp cât sunt încă acolo. Ar fi bine să nu apară cu numele lor de familie, astfel încât să poată fi identificaţi.. mai ales ca acolo in Siria, numele lor este automat asimilat ca fidel sau apropiat al fostului preşedinte Bashar al-Assad”, explică unul dintre nepoţii din România, Alexandru Cosmin Bîrziche.

“Situaţia la noi e dezastruoasă. Nu mai am puterea nici să vorbesc, pentru că suntem în stresul ăsta de o lună de zile. Casele ni s-au ocupat de armată, deci a intrat armata în ele. Am plecat doar cu hainele de pe noi, fără nimic. Suntem undeva băgaţi, cu nişte saltele pe jos şi cu ce e pe noi. Noi murim în fiecare zi de `n` ori. Aici nu este curent noaptea. E beznă totală. Şi aştepţi să vină peste tine, să-ţi ia gâtul. Dar cineva să ne ajute şi pe noi. Eu nu plâng pentru viaţa mea. Eu plâng pentru copiii mei. Sunt născuţi în România. Au avut birou, lucrau cu România import-export, le-au luat biroul, le-au luat casele. Din noaptea de Anul Nou au intrat peste noi în casă armata şi locuiesc ei cu familiile lor în casele noastre”, povesteşte femeia, plângând.

Marinela spune că a luat legătura cu Ambasada României în Damasc. De acolo li s-a transmis că trebuie să se deplaseze personal, de două ori, pentru obţinerea vizei pentru soţul ei. El este medic şi este cetăţean sirian. Însă familia spune că acesta nu se poate deplasa la Damasc, deoarece este alawit şi riscă să fie omorât pe drum.

„Aici e problema religiei. Deci noi am fost din religia fostului preşedinte. Soţul meu este medic ce a terminat şcoala în România şi noi suntem aici de vreo 30 de ani. Le-am spus că oraşul nostru (Latakia – n.r.) este oraşul fostului preşedinte şi că la noi nu e ca în celelalte oraşe, cum e Damascul, cum sunt celelalte. Suntem în cel mai mare pericol.

Eu puteam să ies la început cu copiii, dar soţul meu este problema, că este altă religie şi are paşaport sirian. Ambasada spune să mergem în Damasc: nu se poate duce în Damasc soţul meu cu o altă religie. Sunt sute de kilometri până acolo, nu putem merge cu autobuzul. Şi ne-au spus că ar trebui să mergem de două ori. Nu putem face asta! Or să îi ia gâtul pe drum!”, explică femeia, disperată.

În momentul de faţă, este riscant să fii alawit în Siria, din cauza tensiunilor și violențelor îndreptate împotriva acestei comunități, asociată îndeaproape cu fostul regim al președintelui Bashar al-Assad.

Alawiții, o ramură a islamului șiit, au fost considerați parte a elitei politice și militare sub conducerea lui Assad. După înlăturarea acestuia de la putere, resentimentele și dorința de răzbunare împotriva celor percepuți ca susținători ai regimului au crescut, expunând comunitatea alawită la represalii.

Pe lângă asocierea alawiţilor cu fostul regim Assad, este periculos şi să trăieşti în Latakia. Vorbim de o localitate situată pe coasta Mediteranei, ce este strategică pentru regimul Assad datorită portului său și a importanței economice. Totodată, oraşul este puternic militarizat, ceea ce înseamnă că civilii de acolo pot fi prinși în conflicte între grupările armate locale, regim și opoziție.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, pentru Antena3.ro, că va încerca să găsească o soluţie pentru familia de români din Latakia.

„Voi vorbi cu colegii mei de la Consulară şi vedem ce e de făcut omeneşte posibil pentru oamenii ăştia! Nu sunt făcute în acest moment evacuări, întrucât situaţia de securitate de acolo nu este suficient de bună pentru a organiza zboruri de evacuare. Libertatea de mişcare internă, acum, în Siria, există. Cu riscurile de securitate cunoscute. E delicată situaţia, inclusiv politic, pentru că autorităţile de acolo sunt continuatorul unei organizaţii care este încă, oficial, considerată teroristă şi în Statele Unite şi în Europa, şi până nu se lămureşte chestiunea asta, e delicat. Pentru că nu poţi să te porţi cu autorităţile ţărilor respective aşa cum te-ai purta cu autorităţile altor state. Şi atunci cetăţenii ăştia, săracii, sunt prinşi între ciocan şi nicovală aici”, a declarat Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE.

E oficial: România şi alte nouă ţări din UE solicită sancţiuni împotriva gazului rusesc

Facturile vor exploda: UE a decis să elimine complet plafonarea prețului la gaze