Camera Deputaților aruncă în aer legea care taie din pensiile magistraților. S-a votat noua formă

Proiectul a suferit modificări din partea Comisiei pentru muncă. Comisia a eliminat tabelele prin care se eşalona vârsta de pensionare a magistraţilor, astfel încât în anul 2045 să se ajungă la 65 de ani vârsta standard de pensionare.

Preşedintele Comisiei pentru muncă de la Camera Deputaţilor, Adrian Solomon, a precizat că, în urma acestei eliminări, începând cu data de 1 ianuarie 2026 toţi magistraţii se vor pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani. Această modificare riscă să atragă o decizie de neconstituționlitate.

A fost modificat, de asemenea, modul de calcul al pensiilor magistraţilor şi a fost acceptat un amendament al USR în acest sens.

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizaţiei de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, se arată în acest amendament, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege va pleca spre dezbatere la Senat, care este for decizional în acest caz.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Vinicius îşi va prelungi contractul cu Real Madrid, anunţă presa spaniolă

Polițiștii au zâmbit, dar au scos pixul! Cu ce scuze au venit șoferii amendați de Paște: ‘Mi-a dat preotul pâine și vin/Mă paște o ceartă cu nevasta’