Campanie de iniţiere a seniorilor în securitate cibernetică

Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă şi ICI Bucureşti, în calitate de partener, au lansat marţi campania „Securitate cibernetică, iniţiere pentru seniori”, care are rolul de a oferi persoanelor în vârstă instrumentele şi cunoştinţele necesare pentru a putea naviga în siguranţă în spaţiul digital.

„De-a lungul timpului, în colaborarea pe care am avut-o pe zona de promovare a ideii de securitate cibernetică şi a cunoştinţelor din zona de IT, împreună cu cei de la Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, în cursul mai multor evenimente la care am fost parteneri, am venit cu ideea.(…) Deci, am pornit de la varianta că şi seniorii trebuie să fie familiarizaţi cu ceea ce înseamnă lumea digitală pentru că vă ajută, vă face viaţa mai uşoară, vă ţine în legătură cu persoanele dragi, vă scuteşte de eforturi prin cumpărături online. Dar toate vin cu un preţ, preţul securităţii cibernetice. Pentru că în tot ceea ce folosiţi, folosiţi date cu caracter personal. În Uniunea Europenă, ele sunt, să zicem, protejate de regulamentul GDPR. Dar asta nu înseamnă că cei care sunt rău intenţionaţi nu vor face totul pentru a pune mâna pe aceste date care mai devreme sau mai târziu ajung să fie tranzacţionate în zona neagră a internetului, pentru a putea fi folosite, ori ca să vă afecteze economiile de viaţă, ori ca să vă folosească identitatea în alte scopuri, ori cu ideea de a aduce atingere integrităţii imaginii noastre”, a declarat Adrian Victor Vevera, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) Bucureşti.

El a adăugat că intenţia este de a-i ajuta pe seniori să înţeleagă mai bine lumea digitală şi să nu fie puşi în pericol şi reprezintă un prim pas de a stabili ceea ce înseamnă partea de cultură, de securitate în zona de securitate cibernetică, de a şti principiile de bază în navigarea pe Internet, modul în care accesează diverse site-uri care au în spate aplicaţii, modul în care sunt dispuşi să îşi dea datele personale printr-o interacţiune care este non-personală, fiind undeva într-un spaţiu digital.

Potrivit acestuia, proiectul pilot va porni în Bucureşti-Ilfov şi ulterior ar putea fi extins în toată ţara.

Şi Alexandra Dobre, preşedintele Institutului Român pentru Îmbătrânire Activă, a subliniat că această campanie are rolul de a oferi seniorilor instrumentele şi cunoştinţele necesare pentru a putea naviga în siguranţă în spaţiul digital.

„Tehnologia şi evoluţia sa sunt foarte importante şi ne ajută enorm. Pentru dumneavoastră sunt nişte instrumente fundamentale care vă ajută să vă apropiaţi sau reapropiaţi unii cu ceilalţi, cu prietenii şi mai ales cu familia, cu copiii, cu nepoţii. Tehnologia ajută enorm în acest sens, însă este foarte important să ştim cum să o folosim, pentru că acolo sunt foarte multe pericole pe care poate de multe ori nu le conştientizăm şi nu le simţim. Această campanie se va adresa seniorilor din toată ţara. Sigur, vom începe cu un proiect pilot, să zicem în cadrul campaniei pe Bucureşti-Ilfov, urmând ca anul viitor să ajungem în toată ţara, atât în oraşele mari, dar mai ales în zonele cele mai defavorizate din acest punct de vedere şi unde decalajul digital este cel mai mult prezent. Aceste cursuri au ca scop îmbunătăţirea cunoştinţelor de bază în securitate cibernetică prin sesiuni de instruire dedicate”, a explicat Alexandra Dobre.

Totodată, a mai spus ea, prin această campanie se are în vedere ca seniorii să înveţe să prevină fraudele online prin educarea cu privire la principalele tipuri de atacuri cibernetice şi metode de protecţie, să ştie cum se pot proteja de aceste atacuri, cui trebuie să se adreseze. De asemenea, organizatorii încearcă să creeze un mediu sigur şi prietenos în care să poată pune întrebări şi să înveţe să recunoască semnele unei posibile astfel de ameninţări.

„În cadrul acestei campanii, practic, pasul următor după ziua de astăzi, după lansarea oficială a proiectului, este să organizăm nişte ateliere, nişte cursuri, nişte sesiuni de instruire în fiecare judeţ din ţară, în care experţii în securitate cibernetică, atât de la ICI Bucureşti, cât şi de la Acronis (companie de securitate cibernetică, sponsor al proiectului n.r), să ne însoţească şi să ţină aceste aceste cursuri pentru dumneavoastră, pentru seniori. Sigur că vom colabora la nivel local cu toate autorităţile statului, cu alte organizaţii neguvernamentale care desfăşoară programe pentru seniori, astfel încât proiectul să ajungă la cât mai mulţi oameni şi cât mai mulţi dintre dumneavoastră să aveţi acces la aceste informaţii”, a mai menţionat Alexandra Dobre.

Aceasta a mai precizat că o altă etapă în cadrul proiectului vizează realizarea unei platforme online unde seniorii să poată accesa în timp real aceste informaţii, care să fie permanent actualizate.

Victor Vevera a menţionat că se va încerca gruparea conferinţelor astfel încât prezentările să acopere circa patru ore. După feed-back-ul primelor întâlniri vor putea fi create spaţii, zone în care să poată fi făcut un schimb de experienţă şi în care să se poată intra mai amănunt, deoarece nu toată lumea este la acelaşi nivel de cunoştinţe, de utilizare a zonei digitale.

Astfel, va fi o serie de 10-15 conferinţe, începând cu anul 2025, care „să arunce seminţele”, astfel încât, ulterior, să poată fi create lucruri mult mai personalizat, pe nevoile ce vor fi identificate, pe tipul de implicare şi de pregătire a celor care sunt în categoria seniorilor.

Printre subiectele abordate se vor număra: exemple de bune practici, gestionarea parolelor, recunoaşterea şi evitarea atacurilor. utilizarea sigură a reţelelor sociale, comerţul online, protejarea identităţii online. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: www.agerpres.ro

91 de jucători U21 au evoluat în tur, mai mulţi decât în întreg sezonul regular 2023-2024

Sibiu: Trei persoane rănite într-un accident rutier pe DN14, în Târnava