UE și Canada au beneficiat de un acord de liber schimb din 2017, care a crescut comerțul bilateral cu 65%, și au stabilit un parteneriat privind materiile prime în 2021.
Ng s-a întâlnit cu șeful comerțului UE, Maros Sefcovic, sâmbătă, după o întâlnire cu Ngozi Okonjo-Iweala, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, vineri, la Geneva.
Ea a declarat că mineralele critice și întreprinderile mici vor fi printre domeniile de interes pentru UE. UE, în special, este dornică să creeze parteneriate pentru a asigura metale care sunt esențiale pentru tranziția energetică – cobalt, litiu și nichel – pentru a-și reduce dependența de China.
Canada face, de asemenea, presiuni pentru a-și diversifica exporturile și și-a stabilit în 2018 un obiectiv de creștere a exporturilor din afara SUA cu 50% până în 2025. Ng a declarat că țara este pe cale să atingă sau să depășească acest obiectiv.
Canada a încheiat acorduri comerciale cu Indonezia în decembrie și cu Ecuadorul săptămâna trecută și face presiuni puternice în regiunea Indo-Pacific. Ministrul conduce o delegație formată din mai mult de 200 de întreprinderi în Australia, Singapore și Brunei.
Ottawa a amenințat cu taxe de retorsiune și acțiuni în justiție împotriva Statelor Unite, după ce președintele Donald Trump a anunțat tarife vamale pentru Canada și Mexic în urmă cu o săptămână și înainte de a suspenda impunerea acestora pentru 30 de zile.